elismerés

2018.06.07. 19:50

Pécsi színházi találkozó: a debrecenieké a Sík Ferenc-díj

Csütörtökön megkezdődött a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (jún. 7–16.), melynek megnyitóján első ízben adták át a Sík Ferenc-díjat.

Mészáros B. Endre

Ezt az elismerést Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke a következő szavakkal méltatta:

– Nagyon nagy öröm abban a színházban állni, ahol Sík Ferenc egykori főrendező több mint egy évtizedig dolgozott. A békéscsabai születésű színházi szakember két évtizeden át volt a Gyulai Várszínház művészeti vezetője, ezért is döntött úgy a közgyűlésünk, hogy országos Sík Ferenc-díjat hoz létre a magyar ősbemutatókért. Azért az ősbemutatókért, mert Sík Ferenc munkásságának nagyon fontos része volt a magyar drámairodalom, a kortárs írók segítése, olyan művek bemutatásával amelyeket elsőként ő maga rendezett. A díj Madaras István szobrászművész alkotása, a díszoklevél pedig egy bőrtarisznyában lapul, s aki ismerte Sík Ferencet, az pontosan tudja, hogy rengeteg ilyen tarisznyája volt, melyek aztán életre is keltek a színpadon.

A Sík Ferenc-díjat első alkalommal az ismert színházszakmai személyiségekből álló bizottság döntése alapján a Debreceni Csokonai Színház nyerte el a következő indoklással: „A Debreceni Csokonai Színház hosszú évtizedek óta kipróbált, megbízható műhelye a kortárs magyar drámajátszásnak. A társulat évek óta gondozza, fejleszti és viszi sikerre a kortárs magyar drámajátszás legjelentősebb hazai találkozóját, a Deszka Fesztivált. E rangos szellemi műhely nem csak a kortárs drámajátszás seregszemléje, hanem inspirálója is a magyar ősbemutatók megszületésének. Korszakokon átívelő, elkötelezett és áldozatos művészi munkájuk pedig méltó Sík Ferenc szellemi örökségéhez.”

Fotók: Laufer László

A díj átadásában Fekete Péter államtitkár is segédkezett, Ráckevei Anna igazgató pedig ily módon fogadta: – Rendkívül büszke vagyok erre az elismerésre személy szerint is, mert a pályám kezdetén Sík Ferenc nagyon sokat segített nekem, sokat dolgoztam vele Gyulán, mint stúdiós, a Nemzeti Színházban pedig végzett színészként. Másodsorban igazgatóként is büszke vagyok a díjra, mert azt jelzi, hogy az elmúlt öt évben is jó úton haladtunk. Itt említeném meg, hogy jövő évben is lesz egy ősbemutatónk Mátyás királyról a Mátyás király Év keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában