közgyűlés

2018.05.30. 11:20

Probléma kipipálva: van elég orvos a csabai ügyeleten

A városi háziorvosi ügyelet elmúlt éve is napirendre került a közgyűlés ülésén.

L. B.

A Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője, dr. Sonkoly Iván ismertette: a felnőtt- és a gyermekügyeleten összesen több, mint tizenháromezren fordultak meg tavaly, ami átlagosan napi harminchét beteg ellátását jelentette, azonban ennek időbeli eloszlása rendkívül egyenetlen volt.

Probléma, hogy emelkedett, és igen magas azoknak az aránya, akik nem Békéscsabáról, Csabaszabadiból, Telekgerendásról, Kétsopronyból, Újkígyósról és Szabadkígyósról veszik igénybe a Réthy Pál Kórházban található háziorvosi ügyeletet; és minden ötödik beteg úgymond illetékességi területen kívüli településről érkezik.

Illusztráció: Shutterstock

– Természetesen minden sürgősségi beteget el kell látni, lakóhelytől függetlenül – jelezte dr. Sonkoly Iván, megjegyezte ugyanakkor azt, hogy ez a közel ezerötszáz felnőtt és ezerszáz gyermek úgy veszi igénybe az ügyeletet, hogy az ellátásukért a Csaba Ügyeleti Kft. nem kap sem állami finanszírozást, sem önkormányzati hozzájárulást, hiszen az úgynevezett fejkvóta az állandó lakóhelynek megfelelő településen jelenik meg.

Ez azt is jelenti, hogy a betegek jelentős részét, húsz százalékát finanszírozás nélkül látták el az előző évben. Megoldás lehetne, ha a NEAK-, vagy ahogy korábban hívták, OEP-finanszírozás rendszerét átalakítanák: például fejkvóta helyett forgalom alapján kapna pénzt az immár önkormányzati tulajdonban lévő cég.

Korábban problémát jelentett, hogy nem találtak elég szakembert a békéscsabai háziorvosi ügyeletre. Ezzel kapcsolatban dr. Sonkoly Iván jelezte, hogy immár nincsenek ilyen gondok, békéscsabai és nem helybeli doktorokkal, ápolókkal úrrá lettek a helyzeten. Segített, hogy az önkormányzat megemelte a támogatás mértékét, így az óradíjakat is jelentősen tudták növelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában