dráguló menza

2018.05.09. 18:27

Komoly vita alakult ki a térítési díjakról a békéscsabai közgyűlésen

A közgyűlés április végi ülésén döntött arról, hogy májustól tíz százalékkal emelkednek a térítési díjak, azaz többet kell fizetni az ebédért az óvodákban, az általános és a középiskolákban. Komoly vitát váltott ki a téma a közgyűlés szerdai, Mokos teremben tartott rendkívüli ülésén.

L. B.

Fotó: Imre György

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP), a gyermekélelmezési intézmény vezetője azt mondta, hogy bár a korábbi ülésen nem volt vita az emelésről, később Szarvas Péter polgármester mégis arról beszélt, hogy nem ért egyet ezzel. Ezért szerinte beszélni kell arról, mi indokolta a növelést.

Bíró Csaba hangsúlyozta: ha az önkormányzat, mint fenntartó nem ad több pénzt a gyermekélelmezési intézménynek, akkor térítési díjat kell emelni. Az árak egyébként így is 20-30 százalékkal alacsonyabbak, mint más megyei jogú városokban, és mindig az a cél lebeg a szemük előtt, hogy a szülők a lehető legkevesebbet fizessék. Kiemelte azt is: a helyi, környékbeli beszállítókat részesítik előnyben, azok aránya 40-50 százalékra tehető.

Fotó: Imre György

Szarvas Péter polgármester úgy reagált: mindössze annyi volt bemutatva annak indokaként, hogy miért kell 10 százalékkal emelni a térítési díjakat, hogy nőttek a nyersanyagárak, de az nem, hogy például a zöldségek, a gyümölcsök, a pékáruk árai mennyivel emelkedtek. Úgy véli, nem kapott minden kérdésére választ, és sokallotta, azért nem támogatta a 10 százalékos emelést.

A Fidesz-frakción belül is nagy kérdés volt, hogy mi legyen – ecsetelte dr. Fábián Ágnes tanácsnok (Fidesz-KDNP). Hozzátette: ha nem szavazzák meg a térítési díjak 10 százalékos emelését, akkor a városnak 40 millió forint pluszt kell beletennie a gyermekélelmezési intézménybe, hogy működhessen.

Bíró Csaba aláhúzta: minden közbeszerzés az előírásoknak megfelelő volt, a gyermekélelmezési intézmény működése egy nyitott könyv. Kiemelte: a jó minőségnek ára van, és egyébként például a húsok esetében 20-30 százalékkal magasabb összegű volt a legjobb ajánlat, mint korábban.

Nem kritizálta az intézményt, elismeri az ott folyó munkát – húzta alá Szarvas Péter. A városvezető újból kiemelte: csak azt tette szóvá, hogy a nyersanyagárak emelkedésével indokolták a növelést, de nem látja a kellő részleteket. Szerinte továbbra is kérdés, hogy lehetett volna-e úgy intézni a beszerzéseket, hogy ne legyen árnövekedés. Egyébként tisztában van azzal, hogy az intézménynél fejlesztésekre van szükség.

Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) hozzátette, hogy évek óta nem emelték a térítési díjakat. Fontosnak nevezte, hogy minőséget, egészséges ételeket adjanak a gyermekeknek. Azt is mondta, hogy mindenki jár piacra, látható, hogy növekednek az árak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában