lótenyésztés

2018.05.24. 06:50

Gidránok nyargalnak a végtelen mezőkön

Komoly tenyésztői munka zajlik évszázadok óta Mezőhegyesen, ahol 1784-ben alapította II. József császár a császári és királyi ménesintézetet. Célja a katonai lótenyésztés volt.

Csete Ilona

Emiatt születtek meg a hagyományos mezőhegyesi lófajták: a nóniusz, amellyel tavaly Magyar Bajnok címet nyert a mezőhegyesi Papp János fogathajtó. A gidrán, amelynek 96 egyedből álló, mezőhegyesi kancacsaládokra visszavezethető állománya érkezett vissza a fajta bölcsőjébe néhány hónapja. Tavaly az első furioso-north star kanca is „hazatért” Mezőhegyesre.

Egybeforrtak a település nevével a lófajták nevei, köztük a nóniuszé, mely iránt folyamatosan növekszik az érdeklődés. A világ számos pontjáról, még a Távol-Keletről is érkezik megkeresés a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-hez, amelynek lovaspályája idén is nagy versenyeknek ad otthont. A sikeres nemzetközi fogathajtó verseny után, június 8–10. között kanca- és ménverseny, majd júliusban nemzeti fogathajtó verseny lesz. Szeptember­­ben a fiatal fogatlovak világbajnokságának lesz helyszíne a város.

A gidránokat kiengedték a karámokból, a legelőn vannak. Tágasabbá vált az életterük, tudnak legelni is. /Fotó: Vida-Szűcs István/

– Öt olyan lófajtával büszkélkedünk, amelyek a ló-, és lovassportok különböző szakágait, több lósport igényeit kielégítik. Arra törekszünk, hogy olyan szintű versenyeket rendezzünk, amelyek a szakmának is fontosak a fajtafenntartás, a tenyésztési munka érdekében. A szabadidősport, a versenyek látványa, izgalma mellett a szakembereknek kiváló alkalmat teremtünk a kipróbálásra, a szelekcióra, az egyedek kiválasztására például, amelyek azután eljuthatnak a világ minden tájára. Egyes egyedeket kijelölünk tenyésztésre, másokat értékesítünk, így is bekerülve a nemzetközi vérkeringésbe – hangsúlyozta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Pap István Tibor emlékeztetett: a Magyar Országgyűlés 2016-ban hozott törvényt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról, amelyben rendelkezett a Mezőhegyesen kitenyésztett hagyományos lófajták, a furioso north star és a gidrán ménesek újbóli felállításáról a fajták szülőföldjén, Mezőhegyesen, és genetikai állományuk megőrzéséről. Elsőként, 2017 őszén megérkeztek a gidránok a ménesbirtokra.

Így 60 év után visszakerült Mezőhegyesre a három őshonos fajta egyike, amelyet 150 évig a ménesbirtokon tenyésztettek. Ez a három fajta közül a legkönnyebb testtömegű, arab vérből született és napjainkban kizárólag sárga színben tenyésztik. A gidránokkal jelenleg a lovassportokban, főként a lovastusában, avagy militaryban érnek el komoly nemzetközi sporteredményeket a hazai és külföldi lovasok.

– Szeretnénk, hogy a gidrán a magyar lovassport és a szabadidős sport meghatározó fajtája legyen. Ehhez megteremtődtek az alapvető feltételek, de a tenyésztésnek időben távlatai vannak. Néhány éven belül már biztosan lesznek olyan eredményeink, amelyek méltók a fajtához – részletezte a vezérigazgató.

 

Mesterséges megtermékenyítés vagy természetes fedeztetés

– A visszaérkezett állományban több vemhes kanca is volt. Néhány már megellett, s vannak olyanok, amelyeket az új párosításnak megfelelően elkezdtünk megtermékenyíteni. A párosított ménektől tettük függővé, hogy mesterséges megtermékenyítést, vagy természetes fedeztetést választunk. Van olyan mén, amit természetes úton használunk fedeztetésre. Azokat a méneket mesterséges megtermékenyítésre használjuk, amelyeket szeretnénk más tenyésztőknek is felajánlani. Ezzel különböző fertőzéseket, betegségeket is megelőzünk, és így nagyobb létszámban tudunk kiszolgálni más tenyésztőket – mondta el Pap István Tibor, hozzátéve, hogy a gidránok télen a belső karámokban teleltek át, mozgásterük ott volt biztosítva. A napokban azonban már kiengedték őket a legelőkre, mivel az időjárás és a legelők állapota megengedte. Így tágasabbá vált a mozgásterük, és legelni is tudnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában