állatvédelem

2018.05.02. 13:48

Az állatőrség önkéntesei is felkeresik a felelőtlen gazdákat

A Viharsarki Állatőrség Alapítvány fennállásának a két éve alatt számos, szomorú, a korrekt állattartásra fittyet hányó, embertelen körülmények között tartott kedvencet próbált jó gazdikhoz juttatni, vagy egyszerűen ráirányítani a hatóságok figyelmét a kirívó esetekre.

Cs. I.

Nagyon sok kutya válik az emberi felelőtlenség áldozatává. Önkénteseik folyamatosan járják a településeket, ahol elképesztő körülményekkel szembesülnek. Együttműködnek az Orosházi Szikhát Menhellyel, az Orosházi Állatmentő Alapítvánnyal. Tavaly 123 lakossági bejelentésük volt.

– Van, ahol elég, ha a hanyag gazdát rávesszük, javítson a tartás módján. Gyakran járunk lakossági ellenőrzésekre, sokszor úgy tudunk jobbítani a kutya sorsán, ha futóláncot készítünk, vagy viszünk kutyaházat. Máskor további intézkedést kell tennünk a jegyzők, az állatvédelmi hatóságok felé – sorolta egy mezőhegyesi látogatás után Nagy Éva önkéntes. Oda a hosszú hétvégén hívták őket. Éva szurkolókkal érkezett.

– Több telken vannak kutyái az idős embernek, a körülményeken javítania kell. Nem hajlandó lemondani az ebekről, meggyőzhetetlen. Mindegyiknek hamarosan szaporulata lesz. Annyit elértünk, futóláncra tette és bőr nyakörvet használva kíméletesebb módon tartja a kutyáit, de a környezet így is siralmas – ismertette a legfrissebb eset részleteit Éva, aki elmesélt egy medgyesegyházi sztorit is, ahol egy csacsi életkörülményei változtak meg már azáltal, hogy megjelentek a gazdánál és a rossz tartás körülményeivel szemben emeltek szót.

Beküldött fotók

Ha kell, rendőri segítséget is kérnek. Tavaly állatkínzás miatt két feljelentést tettek. Ebtartástól eltiltást három tulajdonosnál kezdeményeztek, mindegyik esetben megadta a jegyző. Az állatvédők ezúton is figyelmeztetnek: nyáron biztosítsanak az állatoknak árnyékot és adjanak vizet. Ez a minimum.

Segítő szurkolók

A Szurkolók az állatkínzás ellen csoport először Nagycserkeszen szervezett demonstrációt egy eb emlékére, melynek nyakára tulajdonosai madzagot kötöttek, ami belenőtt a húsába, a kutyus feje pedig az ödémától eltorzult. Haláláért egykori „gazdái” 8-8 hónap börtönbüntetéssel felelnek. A focirajongókból verbuválódott csoport több, köztük Békés megyei városban is jelen van. A közösségi oldalukon már több mint 65 ezren követik ténykedésüket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában