Történelmi Vetélkedő

2018.04.20. 11:24

Rangos történelmi versenyen győzött az Andrássy csapata

Fölényesen nyerte a Cultura­ Nostra Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedőt a ­békéscsabai Andrássy ­Gyula gimnázium triumvirátusa, Köles István Ákos, Tömő Ákos és Holecska Zoltán. Szabó László történelem­tanár tanítványai szaktárgyi­, lexikális tudásuk mellett megcsillogtatták kreativitásukat, színészi képességeiket, valamint azt is, hogy mennyire tudnak taktikázni.

Licska Balázs

A Kárpát-medencei történelmi verseny különlegessége, hogy mindig egy adott témakör köré szervezik, idén a dualizmus korszaka – az 1867-től 1918-ig, tehát a kiegyezéstől az első világháború befejezéséig tartó időszak – volt a vezérfonal. A megmérettetésre 180 középiskolás egylet nevezett, akik közül a két írásbeli fordulót követően a legjobb tíz kapott meghívást a szóbeli döntőre, aminek Pannonhalma, a bencés gimnázium adott otthont.

A finálét fölényesen nyerték az Andrássy Gyula gimnázium végzősei, akik emelt szinten, heti öt órában tanulnak történelmet: Köles István Ákos, Tömő Ákos és ­Holecska Zoltán. A zsűri elnöke, dr. Velkey­ ­Ferenc, a Debreceni Egyetem történésze is kiemelte, hogy minden feladatban 90 százalék feletti teljesítményt nyújtottak. A versenyen nem volt elég az óriási szaktárgyi tudás, a fiataloknak meg kellett mutatniuk, hogy mennyire­ stratégák, illetve kreativitásukat, színészi képességeiket is megcsillogtatták.

A diákok elmondták: a versenynek volt olyan része, amikor zsetonokat kaptak, és licitálniuk kellett azért, hogy az adott feladatot elvégezhessék. Ekkor meg kellett fontolniuk, mennyire érdemes bevállalniuk egy-egy feladatot a pontokért. Fő cél volt, hogy minél ­kevesebb zseton felhasználásával minél több pontot gyűjtsenek. A vetélkedő izgalmas része volt, amikor egy országgyűlési jelenetet kellett előadniuk. Ekkor Tisza Kálmán személyét és egy elképzelt vitát állítottak színpadra. Tisztában kellett lenniük azzal, az adott korban mik voltak a fő problémák.

A megmérettetés azon részében, amikor fogalmakat kellett magyarázniuk a szakértő­ zsűri­ előtt, számított a gyorsaság, az, hogy minél tömörebben, de precízen, szakszerűen fogalmazzanak. A képek alapján találmányokat, személyeket kellett felismerniük. Összességében mindent tudniuk kellett a dualizmusról, főleg a politikáról, de a gazdaság, a kultúra is megjelent a feladatokban. Érdekesség, hogy 1500-2000 oldalnyi szakirodalmon kellett átrágniuk magukat a felkészülés során. A mennyiséget felosztották egymás között.

– Érdekes – foglalta össze ­Tömő Ákos, hogy miért szerethető a történelem. Közhelynek mondta, de igaznak is, hogy általa megismerhető a múlt és benne a régi korok embere, és általa mindaz, ami most szervesen az életünk részét képezi. Köles István Ákos és Holecska Zoltán hozzátette: jobban érti a jelent, aki megismeri a múltat.

– A történelem rejtélyes is, hiszen a teljes igazság soha nem derül ki, nem tárul fel, de egyfajta kép azért alkotható arról, hogy mi történt – folytatták. Hozzátették: a dualizmus korát szokás a boldog békeidőknek nevezni, ám azt élénk politikai csatározások, tüntetések, perek jellemezték.

A nyertes csapat tagjai most fognak érettségizni. Elmondták, Szegeden és Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulnának tovább, a bölcsészkaron és a tanárképzőn, mivel történésznek és pedagógusnak készülnek. Tehát a történelem a jövőjüket is meghatározza.

Magas szakmai munka a gimiben

– Büszkeség ezeket a gyerekeket tanítani – mondta a győztes csapatot felkészítő Szabó­ László, kiemelve: a siker viszi az Andrássy Gyula gimnázium hírnevét, jelzi, hogy milyen magas szakmai munka folyik a középiskolában. Hozzátette: ő egyébként a 19. század fanatikusa, a dualizmus kora mondhatni a mániája. Megjegyezte: fura a boldog békeidőknek nevezni azt a korszakot, ami végeredményben Trianonhoz vezetett. Óriási sikernek nevezte azt is a verseny megnyerése mellett, hogy mindhárom fiú a történelemmel tanulna tovább.

Szabó László tanítványai, Holecska Zoltán, Tömő Ákos és Köles István Ákos első lett. Fotó: Imre György

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában