Beol podcast

2024.06.14. 16:57

Paluska Zoltán a szobrászat Picassójáról, Kepenyes Pálról

Stúdiónk vendége Paluska Zoltán, a kondorosi Legendák Földje Közhasznú Alapítvány képviselője volt. Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy ötödik állomása, Kápolnásnyék után Békésbe, Gyulára érkezik június 22-én Kondoros Kossuth-díjas alkotójának, Kepenyes Pál szobrászművésznek: „A napfény szerelmese" című kiállítása.

Pocsaji Richárd

– Rangos vendégek is részt vettek Kepenyes Pál kiállításának kápolnásnyéki megnyitóján, többen a 2021-ben elhunyt művész személyes jóbarátai voltak – ecsetelte Paluska Zoltán. – A kápolnásnyéki megnyitón L. Simon László, József Attila-díjas író, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Megyeri János kurátor köszöntötte a megjelenteket.

Paluska Zoltán, a kondorosi Legendák Földje Közhasznú Alapítvány képviselője volt a vendégünk.

Már nagyon közeleg a június 22-ei, gyulai megnyitó a Kohán-képtárban – magyarázta Paluska Zoltán. Hozzátette, Kondoros nevezetességeit, hírességeit szívén viseli, és ahol csak tudja, népszerűsíti.

– Több helyen megjelent, hogy Ónodi Henrietta, olimpiai bajnok tornászunk csabai, és a Békéscsaba díszpolgára. Mindehhez azonban hozzátartozik, hogy élete első öt évét Heni Kondoroson töltötte, és tudomásom szerint korábban lett Kondoros, mint Békéscsaba díszpolgára.

A sportnál maradva, Paluska Zoltán mesélt Balczó Andrásról, Sasváriné Paulik Ilonáról, akinek a nevét viseli a kondorosi sportcsarnok. Természetesen egyik szívügye, a nagymajori kastély, az Alföldi Vadásztársulat sem maradhatott ki a beszélgetésből.     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában