édesség

2018.04.22. 11:23

Ötven éve népszerű a Kojak-nyalóka

Bár elsőre talán kissé hihetetlenül hangzik, de a Kojak-­nyalóka már „betöltötte” az ötvenedik évét. A legendás sorozatbeli nyomozóról elnevezett édességet – immáron fél évszázada – kizárólag Békés megyében gyártják.

Papp Gábor

A Telly Savalas által alakított kopasz, amerikai nyomozóról elnevezett eredeti Kojak-nyalóka históriája egészen 1965-ig nyúlik vissza. A később szállóigék részévé vált, országszerte ismert és sokat emlegetett édességet akkor kezdték el gyártani a korszaknak megfelelően állami cégként működő Hungaro-­Nektár békési üzemében.

Az internetes források szerint egyébként Telly Savalas a forgatások alatt éppen igyekezett leszokni a cigarettáról, és helyette nyalókázott, ezt a szokását pedig beleépítették a filmbe is, ami még lazábbá tette Kojak nyomozó alakját, nem mellesleg pedig nevet adott a nyalókának is.

A sokak által kedvelt Kojak-nyalókát mai is a korábbi, megszokott technológiával gyártják Mezőberényben

Az immáron 53 éves múltra­ visszatekintő ínyencséget mindig is megyénkben készítették, és innen szállították például Ciprusra vagy Angliába. Az üzem ekkoriban több mint negyvenféle termékkel örvendeztette meg az édesszájúakat, köztük a Limo italporokkal, amit egyébként a legtöbben soha nem hígítottak fel, egyszerűen a szájukba öntötték a csomag tartalmát.

A ’90-es években azután a gyáregység is magánkézbe került, s működött ilyen formában 1997-es megszűnéséig. Ekkor néhány vállalkozókedvű békési szakember megvásárolta az édességeket előállító gyártósorokat, és Mezőberényben újraindította a termelést. Napjainkban is ugyanazokkal az eszközökkel – a gyártósorból a világon egyedül Spanyolországban található még egy – készítik a Kojak-nyalókát és a Limo italport is.

Fotók: Imre György

– Azon sem változtattunk, hogy kizárólag természetes alapanyagokat használunk az édességek előállításához – nyilatkozta Kima Norbert. A Sweet-Food Kft. ügyvezetője elmondta, az elmúlt időszakban volt egy kis hanyatlás a keresletben, hiszen a kereskedők számára a külföldi­ termékek nagyobb hasznot biztosítanak. Tavaly év végén, idén év elején azonban elkezdődött egy kedvező változás. Ismét megnőtt az érdeklődés a Kojak-nyalóka iránt.

– Az elmúlt közel öt és fél évtizedben a Kojak-nyalóka szinte megkerülhetetlenné vált. A hozzánk eljutó visszajelzések szerint a vevők keresik, ami a cégeket is arra ösztönözte­, hogy újra feltegyék boltjaik­ polcaira – ecsetelte az ügyvezető, aki kitért arra, hogy az üzletláncokban és a kisebb boltokban egyaránt jelen vannak.

– Közelmúltbeli tárgyalásaink biztatóak – tette hozzá. – Úgy tűnik, olyan élelmiszer-üzletláncba is visszakerülhetünk, ahonnan korábban kikerültünk. Két hálózat is akad, amelyben a retró napokon lehetünk jelen. Az egyik esetében felvillant annak a lehetősége, hogy állandó jelleggel szerepelhessenek a termékeink. Mindez annak köszönhető, hogy a retró napokon ­óriási mennyiséget tudnak eladni a Kojak-nyalókából, de a ­Limo italporok is jól fogynak.

Termékcsalád lesz a Kojakből

Kima Norbert elmondta, a piac azt diktálja, hogy bővítsék termékpalettájukat.

– Korábban azt gondoltuk, és részben igaz is, hogy a két sikeres termék elegendő, de a visszajelzések mást is mutatnak – szólt a változás hátteréről. – A szortiment bővítését komoly felmérések előzték meg, teszteltük, a fogyasztók miként reagálnak az újdonságokra, felmértük a célcsoport elképzeléseit, több tárgyalást folytattunk partnereinkkel. A véleményeket figyelembe véve pedig létrehozzuk a Kojak-termékcsaládot. ­Június elsejétől a „fordított”, kívül fehér csokis, belül kakaós­ Kojak White-ot és a tejszínes-­joghurtos Kojak Pinket dobják piacra. Ősszel pedig jönnek a Kojak Herba – az eddig senki által nem gyártott, hét különböző ízben megszülető – gyógynövényes nyalókák.

– Ez utóbbiakkal az egyeztetések szerint esélyünk lehet drogériákba is bekerülni, nem beszélve arról, hogy a trendek is azt diktálják, hogy ebbe az irányba lépjünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában