biztonságos közlekedés

2018.04.15. 14:42

Évente egyszer érdemes átnézetni a bringákat

A tavaszi nap első sugaraival előkerülnek a télen gyakran mellőzött kerékpárok. Egy kis pumpálás, és fel is pattanunk, pedig érdemes jobban átvizsgálni a bicajt.

T.-V. F.

A szerző felvétele

Aki télen nem szeret kerékpározni, általában a hideg idő beálltával lerakja a tárolóban a bicaját, majd ahogy újra enyhülni kezd az időjárás márciusban, előveszi a biciklit. Sokaknak ilyenkor egyenesen egy kerékpárszervízbe vezet az első útjuk, nagyon helyesen: lehet, hogy csak egy kis pumpálásra van szüksége a drótszamárnak, de az is előfordulhat, hogy komolyabb hibák kerülnek elő egy alapos szervíz alatt.

– Ha valaki hosszú éveken át szeretné használni a kerékpárját, annak érdemes úgy évente egyszer átnézetnie – tudtuk meg a békéscsabai Speedy Kerékpárüzletben. Mint elmondták, amint beáll a jó idő, egyszerre rohamozzák meg őket a kerékpárosok, akik szeretnék átvizsgáltatni a bicajt a szezon elején. Hozzátették, ez rendben is van, de a nagyszervízt akár télen, a szezon előtt is meg lehet ejteni, vagy éppen azelőtt, hogy letennénk a bicajt a hideg miatt.

A szerző felvétele

– Ilyenkor többek között ellenőrizzük a gumik állapotát. Nemcsak azt nézzük, hogy lapos-e, hanem hogy milyen állapotban van a külső, ami lehet, hogy kopott, elöregedett, ez pedig növeli egy nemkívánatos defekt esélyét. A hátsó kerekek ráadásul gyorsabban kopnak, cserélni is gyakrabban kell. Átnézzük a lánckerék és a fék állapotát is.

Kérdésünkre elmondták, nem igazán érdemes otthon bíbelődni azzal, hogy rendbe hozzuk a biciklit, hiszen a mai kerékpárok olyan felszereltséggel bírnak, ami nagyobb szakértelmet igényel, nem úgy, mint még a nagyszüleink idejében a váltó nélküli kerékpárok, amiket könnyű volt megbütykölni.

– Felfújtatni a kerekeket, és esetleg megolajozni a lánckereket még otthon is megy, de egy kopott csapágyat már nem igazán vesz észre egy átlag kerékpáros. Sokaknak csak az tűnik fel, hogy szalajt a bringa, vagy nyolcas van a kerékben, ilyenkor már inkább szakemberhez kell fordulni. Egy kopott láncot vagy féket sem lehet otthon megszerelni, persze vannak kivételek, akik szeretik és tudják is otthon szerelgetni a biciklijüket. De a legfőbb cél, hogy a kerékpár biztonságos legyen.

Megtudtuk, hogy három dolog van, amit mindenképp ellenőrizni kell a bringán. Az első a fék, ezt nagyon nem is kell magyarázni – rendkívül balesetveszélyes, ha nem lehet gyorsan megállni a biciklivel például egy elénk kanyarodó autó láttán. A második a hajtás, ebbe beletartozik lánc, a lánckerék, valamint a gumik, amik nem lehetnek öregek, repedtek. A harmadik a világítás. Ez szinte minden kerékpár esetében alapfelszerelés, de így is számtalan lehetőség közül választhatunk. Sokan a legolcsóbb, szilikonos, könnyen fel- és leszerelhető világítás mellett döntenek, csakhogy ezek fénye elég gyenge, egy 50 km/h-val haladó autós lehet, hogy csak későn veszi észre az út szélén tekerő kerékpárost egy ilyen világítással. Untig ismételt, de fontos szabály, hogy nemcsak látni kell, hanem látszani is, épp ezért a prizmákról, macskaszemekről sem szabad megfeledkezni. Ha meggyőződtünk róla, hogy minden rendben, pattanhatunk is a bringára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában