megyei közgyűlés

2018.04.12. 11:44

Békés megye az egyik legbiztonságosabb

A lopások száma 15, a betöréses lopások és a lakásbetörések száma 28-28 százalékkal mérséklődött egy év alatt, és bár a rablások száma nem változott, a rendőrök minden esetet felderítettek – derült ki a rendőrségi beszámolóból, ami a fő témát adta csütörtökön Békéscsabán, a megyei közgyűlés ülésén.

Licska Balázs

A rendőrségi beszámolóból kiolvasható, hogy a regisztrált bűncselekmények száma tavaly 5650 volt, 12,2 százalékkal kevesebb az előző évinél, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma pedig százzal mérséklődött egy esztendő alatt. Az esetek 100 ezer emberre vetített aránya szintén kedvező, Békés megye az egyik legbiztonságosabb.

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma ugyancsak visszaesett, közel 10 százalékkal, 3226-ról 2907-re. Noha a garázdaságok, a testi sértések és a zsarolások száma emelkedett, az emberölések, a kiskorú veszélyeztetések, a lopások, a betöréses lopások, a lakásbetörések, a rongálások száma csökkent. A nyomozási eredményesség javult, 70,4 százalékos, az országos átlagnál kedvezőbb.

A személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma 555-ről 565-re nőtt, a balesetekben elhunytak száma eggyel 15-ről 16-ra emelkedett. Az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma harmadával nőtt, 2016-ban 737, 2017-ben pedig 981 embert fogtak el.

– Kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott tavaly a rendőrség Békés megyében – mondta dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya, kiemelve: nincsenek kritikus pontok a közbiztonság tekintetében, feszes szervezéssel, a partnereikkel közösen fenntartották a közrendet. A lakosság észrevételeit előtérbe helyezték, próbálták a felmerült problémákat megoldani.

– Bűnügyi fertőzöttséget tekintve Békés megye a rangsorban a 18., azaz az egyik legelőkelőbb helyen áll. Több rendőr több időt töltött a közterületeken, valamint együttműködnek többek között a polgárőrökkel, a közterület-felügyelőkkel – részletezte dr. Polyák Zsolt.

Kitért arra, hogy fontosak a visszajelzések, az elvégzett munkára 4,57-es eredményt kaptak egy olyan skálán, ahol az 5-ös a legjobb. Úgy véli, ezt bizalomként lehet értékelni. Biztosított mindenkit, hogy továbbra is az együttműködésre törekszenek, a kellő erő, eszköz és idő ráfordításával.

Gajdos Attila (Jobbik) arról beszélt, hogy komoly problémát jelent a szintetikus drogok elterjedése, amit a szegények kábítószerének nevezett. Kérte, hogy erre a területre összpontosítsanak.

Óriási kincsnek nevezte dr. Kulcsár László (Fidesz-KDNP), hogy Magyarország biztonságos, szerinte nem képezheti vita tárgyát, hogy felértékelődött a rend és a biztonság iránti igény. Szólt arról, hogy a közigazgatásban paradigmaváltás történt, előtérbe került a szolgáltatás, ami a rendészeti szervekre is jellemző, a rendőrség színvonalas és eredményes munkát végez.

– A rendőrök toleránsak, szakszerűek és udvariasak – ezt hangsúlyozta Závoda Ferenc (Fidesz-KDNP), aki úgy véli, Magyarországon az emberek biztonságban érzik magukat. Ruck Márton (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a vagyon elleni bűncselekmények száma jelentősen visszaesett, és mindenki számára világos, nem éri meg bűnt elkövetni, van olyan terület, ahol minden esetet felderítettek.

Örömtelinek nevezte Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke, hogy Békés megye a rendőrségi számok tekintetében megtartotta előkelő helyét. Hozzátette: olyan bűncselekmények száma mérséklődött 15 és 28 százalék közötti mértékben – lopások, betörések –, amiket az emberek nem a tulajdon elleni, hanem személyes támadásként értékelnek, és amik a biztonságérzetet csökkentik.

Zalai Mihály aláhúzta, a gazdaság fejlesztésének is fontos része, hogy rend legyen, hiszen nem mindegy, hogy a befektetők mennyire érzik magukat biztonságban. Kiemelte azt is, hogy a számok évről évre javulnak, ami egyrészt a szakmai munkának, a szervezettségnek köszönhető, másrészt pedig a létszám növekedésének és az eszközök megújulásának.

A rendőrségi beszámolót a megyei közgyűlés 14 igen és egy nem szavazattal, valamint két tartózkodás mellett elfogadta: a Fidesz-KDNP, az MSZP és a DK képviselői igennel voksoltak, a Jobbik képviselői nemet nyomtak vagy tartózkodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában