választás 2018

2018.04.09. 14:06

Békés megyében az átlagnál többen szavaztak a kormánypártokra és a Jobbikra

Az országos listáknál a Fidesz-KDNP-re a voksok 49,05 százalékát, a Jobbikra a 23,24 százalékát, az MSZP-Párbeszédre a 11,44 százalékát, az LMP-re az 5,53 százalékát, a DK-ra pedig a 4,76 százalékát adták le Békés megyében – tudta meg lapunk a területi választási irodától.

Licska Balázs

Ezt azt jelenti, hogy az országos átlaghoz képest többen húzták be az ikszet a kormánypártokra és a Jobbikra, ellenben az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK rosszabbul szerepelt Békés megyében. Olyan párt nincs, amelyik csak a Békés megyei eredményével bekerült volna a Parlamentbe, ugyanakkor ha csak Békés megyén múlik, a DK nem jutott volna be.

A békéscsabai körzetben (1. számú) a Fidesz-KDNP és az MSZP-Párbeszéd az országos átlagnál rosszabbul szerepelt a 46 és a 11,5 százalékával, ellenben a DK a 6,45 százalékával, a Jobbik a 21,87 százalékával és az LMP a 7,36 százalékával jobban.

A békési-szarvasi körzetben (2. számú) a Fidesz-KDNP a voksok több mint 52 százalékát zsebelte be, az országos átlagnál jobb volt a Jobbik is a 22,59 százalékéval, az MSZP-Párbeszéd, az LMP pedig rosszabb – itt az MSZP-Párbeszéd nem ért el a 10, a DK az 5 százalékot, tehát nem jutott volna be a Parlamentbe.

A gyulai körzetben (3. számú) is tarolt a Fidesz-KDNP, több mint 50 százalékot kaptak a kormánypártok, valamint az országos átlagnál a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd is jobban szerepelt a 20,55 és a 13,15 százalékával. Mindez az LMP és a DK rovására ment, a DK itt sem kapott 5 százalékot.

Az orosházi körzetben (4. számú) a Jobbik több mint 28 százalékot kapott – ez az országosnál 8 százalékkal jobb -, itt mind a Fidesz-KDNP, mind az MSZP-Párbeszéd rosszabbul szerepelt. Az LMP és a DK nem érte el nemhogy az 5, de még a 4 százalékot sem, tehát kiestek volna a Parlamentből.

Fotók: L. P.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában