oktv

2018.04.16. 13:52

A trollról forgatott filmet Csaba Nikolett

Fejben és a való életben is le kell győzni a félelmeinket, a tettek mezejére kell lépni – mondta Csaba ­Nikolett, aki egy versenyre ­készített A Troll tündöklése és bukása címmel két-három perces filmet. Az Andrássy Gyula gimnázium végzőse, Barát Tünde tanítványa az országos középiskolai tanulmányi versenyen (OKTV-n) mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból második helyen végzett.

Licska Balázs

Két projekt­feladat készítése volt a beugró az OKTV-re. Csaba Nikolett elmondta, hogy ennek mentén készített egy két-három perces, úgynevezett pixillációs filmet. A technika ismeretlen volt addig számára, de mint fogalmazott, kereste a kihívást és igyekezett megugrani a lécet. Hogy a pixillációs­ hatást elérhesse, lassú mozgással vette fel a mozgásokat, majd bizonyos képkockákat kivágott a videóból. Ennek köszönhetően a szereplők a fizika törvényeivel dacolva mozoghattak.

Le kell győzni félelmeinket – üzent a filmmel Csaba Nikolett Fotó: I. Gy.

A film története sem volt hétköznapi, ahogy arra egyébként a címében lévő troll is utal. A film egy srácról szól, aki hadilábon áll a csajozással, valami – pontosabban a troll – mindig megakadályozta­ abban, hogy összejöhessenek neki a dolgok. A vasútállomáson meglátott egy neki háttal álló lányt, aki ugyanazt a könyvet olvasta, mint ő. A félelmét legyőzve odament hozzá, megszólította, és amikor a lány megfordult, az arca ugyanolyan volt, mint a trollé.

– Ezzel akartam arra utalni, hogy fejben, valamint a ­való életben is le kell győzni a félelmeinket, a tettek mezejére kell lépni – fogalmazott Csaba Nikolett. Hozzátette, hogy a film a forgatásokkal és az utómunkával együtt két-három hét alatt készült el, a munkafolyamatok során – amibe bevonta évfolyamtársait is – jól szórakoztak, sőt, még a bakikból is készítettek egy humoros összeállítást.

A projektfeladatok között a közösségi média egyik válfajáról, az úgynevezett Snapchatről kellett értekeznie, ami a 2010-es évek elején jelent meg. Ennek lényege, hogy ­képekkel és videókkal lehet egymásnak üzengetni, amik egy idő után eltűnnek és láthatatlanná válnak. Úgy véli­, hogy a Snapchat különlegességet, igazi újdonságot ­hozott. Azóta is folyamatosan fejlesztik. Egyébként a fiatalok ­között igencsak elterjedt, ahogy azt megtudta, miután megkérdezte a korabelieket.

Csaba Nikolett sikeresen ugrotta meg a lécet a projek­feladatokkal, így bejutott – társával, a szintén végzős ­Talabér Flórával, aki tizenkettedik lett az OKTV-n – a kétfordulós döntőbe.

Csaba Nikolettre a végső ­fináléban – ahol a tizenötből nyolcan maradtak – két feladat várt. Az egyikben egy másik versenyzővel nézett ­farkasszemet. A zsűri előtt ­vitázott, hozta fel érveit és ellenérveit arról, hogy mit gondol egy filmről, amit előtte elemeznie kellett. A másik feladatban egy speciális szoftverrel, képek alapján szerkesztette meg egy újság cím- és hátoldalát, valamint belső oldalait.

A verseny remek hangulatban zajlott – mondta ­Csaba ­Nikolett, aki a második helyen zárta az OKTV-t. Elárulta­, hogy mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyból fog érettségizni is. A meglátása szerint a média azért jó, mert nincs meghatározva, hogy mit kell csinálni és mivel lehet eredményt elérni, folyamatosan változik, folyamatosan jelennek meg újabb és újabb, használható technikák, pontosan ezért lehet vonzó a fiatalok számára.

A békéscsabai Andrássy­ Gyula gimnázium végzőse megosztotta, hogy az érettségit követően a fővárosban, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulna tovább. A mostani tervei szerint magyar-média szakos tanárnak készül, de az is elképzelhető, hogy kutatni fog. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a jövőben is szeretne komolyabban foglalkozni a médiával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában