járőrözés

2018.03.12. 19:55

Polgárőrök figyelik a temetői tolvajokat Sarkadon

Noha a rendőrség, a polgárőrség és az üzemeltető városgazdálkodási iroda is mindent megtesz, hogy rend legyen a sarkadi Körösháti temetőben, a közösségi portálon tett észrevételek és a tapasztalatok alapján előfordult a közelmúltban, hogy virágoknak, koszorúknak kelt lába.

Licska Balázs

A rendőrség és a sarkadi sírkerteket üzemeltető városgazdálkodási iroda munkatársai mellett a sarkadi polgárőrök, így a Veress Ferenc ­Polgárőrség tagjai is folyamatosan ügyelnek a rendre – kezdte­ Sárosi Mátyás önkormányzati­ képviselő, a Veress Ferenc ­Polgárőrség titkára, hozzá­fűzve, rendszeresen járőröznek a Körösháti temetőben is.

Kornya Sándorral, a Körösháti temető gondnokával – aki szintén polgárőr – több esetet is felelevenítettek. Elmondták: megesett, hogy elvitték a virágokat, a koszorúkat a sírokról – amit Sárosi Mátyás szégyennek, gyalázatnak nevezett –, volt, hogy táskáknak veszett nyoma, de olyan is előfordult, hogy megrongálták az illemhelyet, mivel annak karbantartása miatt nem jutottak be. Megtörtént, hogy kézi­fűrésszel fát vágtak ki, az sem zavarta az elkövetőt, hogy közben temettek.

Jámbor Erik és Széplaki Ambrus polgárőr járőrözik a Körösháti temetőben

– Akit el lehetett kapni, azt sikerült is elcsípni – folytatta­ Sárosi Mátyás, kiemelve: a rendőrség az esetek döntő­ többségében a polgárőrök ­segítségével, közreműködésével fogta el az elkövetőket.

Kornya Sándor hozzátette: gondnokként tisztában van azzal, hogy kik járnak rendszeresen a temetőbe, kiknek nyugszanak szerettei, hozzátartozói a sírkertben, ezért feltűnő számára, ha ismeretlenek mászkálnak a területen – ahol csaknem ötezer sír található. Elmondta: nemrég előfordult, hogy egy gyermek mécseseket tört össze, és azokból kiszedegette a gyertyákat. Olyan is megesett, hogy egy illető egy alkoholmámoros nap után az egyik síron tért nyugovóra.

– A tapasztalatom szerint alig akad, aki szól is, ha valami probléma adódik, ha például­ eltulajdonítanak valamit a sírokról – fogalmazott a gondnok, kiemelve, bizalommal fordulhatnak hozzá, hiszen mindenki érdeke, hogy a lopásokat visszaszorítsák. Sárosi Mátyás hozzátette: a telefonszáma nyilvános, bármikor értesíthetik, és elég, ha csak annyi információt osztanak meg vele, hogy kire, mint lehetséges elkövetőre gyanakszanak. ­Utána figyelnek az illetőre.

– Valóban van olyan kezdeményezés, hogy helyezzenek ki térfigyelő kamerákat a sírkerteknél – mondta dr. Mokán István. Sarkad polgármestere elmondta: a Szigeti temető a belvárosi református egyházközség tulajdona, azt a városgazdálkodási iroda üzemelteti, a Körösháti temető pedig nagyjából fele-fele részben az újteleki református egyházközség és az önkormányzat tulajdona, az üzemeltető ebben az esetben is a városgazdálkodási iroda.

Sárosi Mátyás és Kornya Sándor több, a Körösháti temetőben történt esetet is felelevenített

– A fejlesztési feladatok szerződés szerint minden esetben a tulajdonost terhelik. Minden egyes sírhelyet nem lehet kamerával figyelni, és egy néhány kamerából álló rendszer kiépítése is több millió forintba kerül a két temető esetében – tette hozzá a városvezető.

A kamera sem jelent garanciát

– A Körösháti temetőben 5 ezer sírhely található, a terület széttagolt. Egy lakossági fórumon elhangzott kérés alapján két, ­éjjel-nappal nyitva lévő bejárata van, így a sírkertet többen közlekedési útvonalként is használják – mondta dr. Mokán István.

Ily módon szinte lehetetlen teljesen megakadályozni, hogy valaki olyan nemtelen csele­kedetre vetemedjen, hogy egy sírról virágokat, koszorúkat vesz le, és azokat pár sorral odébb teszi vagy táskájába­ rejti. Ezért a bejáratoknál lévő kamerák sem jelentenének garanciát arra, hogy elcsípik a tolvajt.

– Évről évre előfordultak kisebb értékre elkövetett lopások a temetőkben. A polgárőröknek és a temetőgondnoknak hála több esetben fény derült a tettesekre is – mondta, hozzátéve: a hozzátartozók általában nem tesznek rendőrségi feljelentést. Az önkormányzat többnyire a közösségi médiából szerez tudomást egy-egy temetői lopásról.

Ha bejelentés érkezik a rendőrökhöz, megvizsgálják az esetet, és ha megalapozott a gyanú­, eljárást indítanak.

Fotók: Licska Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában