Avatás - galériával

2018.03.23. 19:54

Felújított világháborús hadisírokat adtak át Szarvason

Egy pályázat által újulhattak meg az első világháborús hadisírok a szarvasi Ótemetőben, ahol a renovált síremlékeket pénteken délután ünnepélyes keretek között avatták fel.

B. A.

Hodálik Pál Szarvas alpolgármestere elmondta, a város képviselő-testülete 1922-ben hozta létre az Ótemető területén az I. Világháborús hősi temetőt, azok számára, akik bár nem szarvasiak voltak, mégis Szarvason érte őket utol a halál. A temetőben huszonkilenc katona sírköve, valamint egy emléktábla található. Mint mondta, a hosszú évek alatt volt, amikor megfelelően, volt, amikor kevésbé megfelelően gondozták ezeket a sírokat.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum 3 millió forintos támogatásával nyílt lehetőség, hogy a sírokat letisztítsák, az azokon szereplő neveket, adatokat kijavítsák és újra fessék, valamint a sírkertet is újra gondozásba vegyék. A munkálatokkal tavaly november végére készültek el.

Hodálik Pál elmondta, a tervek szerint a sírok felújítása után a városban működő Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, a Gyulai Szakképzési Centrum Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégium diáksága, a Rákóczi Szövetség helyi diákszervezeteivel együttműködve vállalják, hogy felelevenítik azt a szép régi szarvasi hagyományt, miszerint minden október 6-án és Mindenszentek ünnepén fáklyás díszőrséget állnak a sírok mellett. Továbbá a Trianoni Békekötés 100. évfordulójához közeledve a temetőt bekapcsolják majd a kegyeleti megemlékezések sorába.

Szenes János a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány kuratóriumi elnöke beszédében arra emlékezett, hogy még iskolás korában, 1970 október elején néhány gyermekkori pajtásával összefogtak és megpróbálták rendbe tenni az elhanyagolt katonai temetőt, melynek végében akkor egy ismeretlen tömeg-hadisír volt, melybe a II. világháborúban Szarvas határában elesett német és magyar katonák maradványai kerültek. A hamvakat azóta a budaörsi német-magyar katonai temetőbe helyeztek át.

Dankó Béla országgyűlési képviselő ünnepi beszédében elmondta, a hadisírok kérdése sokáig katonai hatáskörbe tartozott, sőt tartozik ma is, hiszen a távoli tömegsírok gondozását, felkutatását nemzetközi és államközi egyezmények sora szabályozza.

– A helyben található katonai sírok gondozása, az ott nyugvók emlékezetének ápolása minden közösség feladata, felelőssége. Megállva ma itt Szarvason nemcsak a nagy háború emlékezete, hanem mindazok személyes tragédiája is kézzel foghatóvá válik, akik itt nyugszanak. Nagyszüleink, dédszüleink sorsai tekintenek vissza ránk ezekről a sírkövekről. Felemelő érzés tudni, hogy e hely gondozását a helyi ifjúság vállalta, ezzel is teret engedve a mai generációk hazafias nevelésének – fogalmazott Dankó Béla.

Az ünnepi beszédeket követően Seidl Ambrus katolikus plébános és Lázár Zsolt esperes újjászentelte a síremlékeket, majd az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáinak vezényletével a résztvevők elhelyezték a koszorúkat és az emlékezés virágait.

Több város között Szarvas is nyert

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Magyarországon fellelhető első világháborús elhanyagolt, forráshiány miatt nem megfelelően gondozott hadisírok felújítására írt ki pályázatot, melyre a szarvasi önkormányzat is benyújtotta kérelmét. A program célja, hogy ily módon is ébren tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, s ezáltal hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában