esküvő

2018.03.11. 12:18

Készülés a nagy napra: vőfély, vagy ceremóniamester?

A kérdésre már jó eséllyel tudják a választ a házasodni készülők, amennyiben eldöntötték, hogy hagyományos, vagy modern esküvőt szeretnének. Akiknek még lennének kétségeik, adunk pár támpontot.

T.-V. F.

Mint korábban már megírtuk, a PartyVarázs Rendezvény Szervezés tanácsai szerint az esküvő előtti 8-12 hónapban érdemes kinézni a menyasszonyi ruhát, valamint kiválasztani a szolgáltatókat, így a vőfélyt, vagy a ceremóniamestert. Hogy a kettő közül melyik mellett érdemes letennetek a voksotokat, azt első sorban a lakodalom típusa dönti el, miszerint hagyományosat, vagy inkább modern, vagy elegáns bulit szeretnétek.

A házasodni vágyó Békés megyei párok ha neten megyei ceremóniamestert keresnének, hamar alábbhagyhat a lelkesedésük, hiszen szinte csak vőfélyeket listáz ki a kereső. Ennek oka arra az egyszerű tényre vezethető vissza, hogy megyénkben még mindig főként a tradicionális menyegzők vannak többségben, mulatóst játszó zenekarral és igen, vőféllyel. Például egy falusi esküvőhöz ez az, ami igazán illik.

Kell ez nekem?

Egy kis, „könnyen kezelhető” létszámú esküvő esetén nem feltétlenül, ha elég talpraesettek vagytok ahhoz, hogy magatok koordináljatok mindent, pláne, ha a szertartást nem követi lakodalom, csak egy vacsora, vagy épp egy állófogadás. De lakodalom esetén ne itt akarjatok a kiadásokon spórolni, inkább legyen szerényebb a díszítés – amúgy sem szerencsés, ha az asztalnál ülők egymást sem látják a virágoktól –, és a vacsoránál egy hatodik fogás sem feltétlenül szükséges. A ceremóniamester, vagy vőfély feladata, hogy köszöntse a vendégeket, hogy bejelentse, milyen program következik, vagy hogy fotózás alkalmával összeterelje a násznépet.

A vőfély és a ceremóniamester dolga szinte semmiben nem különbözik – tegyük hozzá, hogy alapjaiban nem különbözik, de nagyon sok múlik azon, hogy konkrétan kit fogtok választani –, inkább a stílusuk az, ami eltérő. A vőfély általában népies ruhát visel, legtöbbször fehér inget, fekete mellényt, bokrétás kalapot, és nála van az elengedhetetlen, szalagokkal díszített vőfélybot. A női vőfélyek, vagy nőfélyek szintén népies öltözéket viselnek, csak éppen a fekete helyett piros kiegészítőkkel. Ezzel szemben a ceremóniamesterek elegánsan jelennek meg, öltönyt, vagy kosztümöt, koktélruhát öltenek magukra, de ha egy esküvőnek témája van, pl. retro, ahhoz is igazodnak.

A vőfély általában verses rigmusokban beszél, rímekbe szedve hívja ki a menyasszonyt, vagy szolgálja fel az ételt, mindezt néha tréfával fűszerezve, ami olykor csipkelődő, olykor pikáns. A ceremóniamester viszont talán egy műsorvezetőhöz hasonlítható az est lebonyolítását tekintve, ha rímekben is beszél, a nyelvezete lényegesen modernebb.

Akármelyiket is választjátok, a nagy napon szokásos lépéseket, mint a vendégek köszöntése, menyasszony kikérése, a menyasszony és a vőlegény búcsúztatása, és a többi, nem kell hanyagolni, mindössze a tálalás lesz más. Fontos, hogy olyan személyt találjatok, akivel összhangba tudtok kerülni, és oldottak vagytok a társaságában. Elvégre nem egy állást akartok tőle szerezni, hanem jó hangulatot, és ezt bármelyik szakember meg tudja adni nektek, ha nem csak egy szolgáltatót kerestek, hanem egy olyan személyt, aki az egyik legnagyobb támaszotok lesz a nagy napon, és az azt megelőző készülődés során.

Korábbi cikkeink a témában:

Illusztrációk: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában