ízesített fürjtojás

2018.02.19. 19:54

Üvegbe zárt ínyencségeket készít a szarvasi férfi

Ízesített fürjtojásokat pakolt kis üvegcsékbe egy szarvasi férfi. Az ínyencség egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre többen érdeklődnek Krizsán Tibor fürjtojásai iránt. Az őstermelő egyelőre két ízben „palackozza” a tojásokat, melyeket saját fürjei termelnek számára. A szárnyasok takarmányozásához a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Natura 2000-es területein megtermelt kukoricát és árpát használja, ezért készítményei a Nemzeti Parki Termék Védjegyet is megkaphatták.

Balázs Anett

Krizsán Tibor papagájok tenyésztésével foglalkozott, majd egy alkalommal, mikor húgánál járt látogatóban, ott találkozott először a fürjekkel. Megtetszettek neki a szárnyasok, és rövidesen a papagájok számára kialakított helyen már fürjek tanyáztak. Kezdetben harminc, míg mára már kétszáz körüli egyedből áll az állomány, melynek tagjai általánosságban másfél naponta egy tojással ajándékozzák meg gondozójukat.

Krizsán Tibor kigondolta, hogy a szorgosan összegyűjtött tojásokat megfőzi, és kénye-kedve szerinti fűszerekkel ellátva tárja a fogyasztók elé. Ennek eredményeként, az időközben őstermelői igazolványt kiváltó szarvasi férfi, főtt, füstölt fürjtojást készít fokhagymás és paradicsomos olajban.

Mint mondta, többféle receptet kipróbált az évek alatt, melyet először a családtagokon tesztelt. Ezek között volt provence-i fűszerkeverékkel meghintett vagy éppen metélőhagymával ízesített tojás is, ám ezek nem igazán nyerték el a tetszését. Végül a füstölt verzió, paradicsomos és fokhagymás változata kiállta a készítő és a rokonság próbáját is, így hozzákezdett a főtt tojások nagyobb számú forgalmazásához.

Krizsán Tibor hobbiból készíti a fürjtojás-termékeket, később ebből szeretne megélni Fotó: Babák Zoltán

A főtt, pácolt, bükkfán füstölt termékeket gondosan üvegbe zárja. Ennek során mindegyik aljára fokhagyma, majd annak tetejére 10–12 fürjtojás, végül a zárófedél kerül, így indul a piacra. Krizsán Tibor elmondta, a fogyasztók először kételkedve fogadták az eddig kevésbé elterjedt élelmiszert, de mára már van, aki tyúktojás helyett fürjtojást eszik, mert ez utóbbi nem okoz nála gyomorproblémákat. De emellett, számos jótékony hatásáról is hallott már Krizsán Tibor, aki azt mondja, ő maga ezt igazolni nem tudja, de örül, ha a csemege készítésével hozzájárulhat vásárlói egészségének a meg­őrzéséhez.

Maga a fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, ami a leggyakoribb, de a színe és rajzolata mindig más, alakja megegyezik a normál tojáséval. Egy tojás tömege körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Beltartalmát tekintve egy tyúktojás energiatartalma 5–6 darab fürjtojásnak felel meg, ugyanakkor a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és a legalacsonyabb a koleszterin­szintje – részletezte lapunknak az étellel kapcsolatos tudnivalókat Krizsán Tibor.

Hozzátette, jelenleg még csak hobbi szinten foglalkozik fürjtenyésztéssel és fürjtojás-termékek készítésével, de később mindenképpen ebből szeretne majd megélni is. Termékeit egyelőre a helyi piacon, valamint az interneten keresztül értékesíti, de nagyon bízik abban, hogy a védjegynek köszönhetően piaci lehetőségei jelentősen bővülnek majd, és akkor főállásban is a fürjeknek szentelheti majd idejét.

Nyolcvantojásos rántotta készül

Krizsán Tibor lapunknak elmondta átlagosan napi 100 darab tojást tud összegyűjteni, melyeket azonnal hűtőbe tesz, mert így főzés után könnyebben meg lehet pucolni. Mára már két tojás héját közel egy perc alatt lehámozza, de kezdetben két percig is eltartott, mire egy aprócska, nehezen kézre álló fürjtojást megpucolt. Természetesen rántotta is készíthető a nyers tojásból, amelyből akár több mint nyolcvan darabot is le kell ütni, ha az egész család meg szeretne vacsorázni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában