mozgás

2018.02.17. 17:40

Télbúcsúztató zumbapartit rendeztek Békésen

Ismét megrendezték az immáron hagyományosnak számító télbúcsúztató zumba partyt szombaton délután Békésen, a városi sportcsarnokban. A program sztárvendége az országos hírű, egyébként pedig Békés megyei kötődésű Nagy Diána volt.

Papp Gábor

Az eseményt harmadik alkalommal hívtuk életre, és a megye több településéről több mint százan jöttek el Békésre, hogy részt vegyenek a zumba partyn – nyilatkozta lapunknak az esemény egyik főszervezője, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ megbízott igazgatója, Túri Andrea. A közművelődési szakember elmondta, szombaton a két órás program kizárólag az egészségről, a vidámságról, a jó kedvről és a közösségről szólt. Érdekességként megemlítette, hogy bár a zumbát elsősorban hölgyek űzik, de férfiak, illetve gyermekek is bekapcsolódtak a családias hangulatú eseménybe.

Bár a zumba napjainkra az egyik legismertebb szabadidős sportnak számít, talán vannak akik számára újdonságnak számít, hogy a mozgásforma az 1990-es évek közepén indult hódító útjára a kolumbiai Cali nevű városból, ahol Beto Perez honosította meg. A szó a zumbear igéből származik, egy kolumbiai szleng, jelentése: gyorsan mozogni és szórakozni. Más latin nyelveken is bulit, party-t jelent. Mint sok minden a történelemben, a zumba is egy „hiba” következményeként jött létre. Beto Perez – mint aerobik-oktató – otthon hagyta az órán használt cd-jét. Ekkor megtartotta első óráját a szokott dalok helyett kedvenc latin számokat tartalmazó lemezéről. A zumba egyébként kombinálja a latin táncok alaplépéseit az aerobik és fitness mozdulatokkal.

Kiss Viktória, ZIN zumba oktató, az esemény másik főszervezője lapunknak elmondta, a házigazda Békés mellett Vésztőről, Szeghalomról, Füzesgyarmatról, Okányból, Gyomaendrődről, Köröstarcsáról, Mezőberényből, Békéscsabáról is érkeztek sportolni vágyók a szombati programra. Kiss Viktória kérdésünkre kiemelte, a zumba egyik legnagyobb varázsa, hogy egy-egy óra mindig remek hangulatban telik. – Koreográfiák váltják egymást, miközben a latinos dallamok, a táncos mozdulatok és persze maga a közösség mindig magával ragadja a résztvevőket – ecsetelte az oktató.

A békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban már négy éve folynak egyre nagyobb sikerrel a zumba foglalkozások, heti három alkalommal vannak órák, és már két éve zumba kids, zumba gyermek csoport is működik az intézményben, ami egyedülállónak számít a megyében.

A felnőttek egy-egy foglalkozásra mindig legalább negyvenen összejönnek, de magát a zumbás csapatot több mint százan alkotják. A kisd csoport óráira hat éves koruktól járnak a gyerekek, ott leginkább az önfeledt mozgáson, a kikapcsolódáson, a stresszmentes környezetben történő sportoláson van a hangsúly, különösebb elvárások nincsenek csak, hogy jól érezzék magukat.

Kiss Viktória szólt arról is, hogy a délután sztárvendége a jelenleg Győrben élő és dolgozó, de Békés megyéhez, Békéscsabához és Köröstarcsához egyaránt kötődő Nagy Diána volt, aki Magyarország egyetlen salsa zumba jammere. Nagy Diána egyébként a délutáni 120 perces foglalkozás előtt egy képzést is tartott a megjelent Békés megyei zumba oktatóknak.

Fotók: Imre György

Nagy Diána és Kiss Viktória mellett Gurmainé Csüllög Éva, Szabó Dóra, Csaplár Dominika, Szeblák Máté zumba oktatók vezényelték le a két órán át tartó intenzív programot a több mint száz résztvevő számára. A program jótékonysági célokat is szolgált, a Dóri ház gyermekhospice ház számára is gyűjtést szerveztek a rendezők. A pénzbeli támogatásokat a kihelyezett adománydobozokban helyezhették el, akik segíteni akarták a nemes célt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában