környezettudatosság

2018.02.15. 11:27

Nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége a sárga kukák óta

Van olyan megyei település­, ahol nyolcvan százalékkal­ több szelektív hulladékot­ szállítanak el azóta, hogy megkezdődött a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A lakosság szá­mára kiosztott sárga kukák használatával kapcsolatos tapasztalataikat a városok, falvak polgármesterei osztották meg lapunkkal.

Hírlap-összeállítás

Az elmúlt egy évben több városban, településen is lehetősége nyílt a lakosságnak­, hogy otthon, a családi ház udvarán gyűjtse szelektíven a papír-, műanyag- és fémhulladékot. A Békés megyeiek jelentős százaléka már átvette a sárga kukákat.

A környezettudatosság jegyében kiosztott tárolók már néhány hónap alatt jelentős változást eredményeztek a hulladék­szállítási statisztikákban. A használatuknak köszönhetően­ érezhetően csökkent a városokból begyűjtött kommunális hulladék­ mennyisége, és nőt az elszállított szelektív szemété.

Macsári József, Szeghalom polgármestere elmondta­, nagyságrendekkel több szelektív­ hulladékot gyűjtött be a városból a szolgáltató­, de a kommunális hulladék­ mennyisége is mérséklődött. A szeghalmiak­ októberben osztották ki az első kukákat, melyekbe közel hét tonna­ papír, műanyag és fém került. A tárolókat fegyelmezetten használták a lakosok, óriási­ hányadban valóban csak a ­lehetséges hulladékot helyezték a tárolókba. Hamarosan a lakótelepeken élők is megkapják a konténereket. ­Ezután a város különböző pontjain található hulladékgyűjtő szigeteken kizárólag üveg leadá­sára lesz lehetőség.

Az észak-békési térségben élők mellett az orosháziak is egyre környezettudatosabbak. S bár a szelektív szigetek már régóta betöltik funkciójukat a városban, a házhoz érkező szelektív szemétgyűjtés bevezetése óta 45 százalékkal nőtt a lakosság szelektív hulladékgyűjtésre való hajlandósága.

MTI Fotó: Balázs Attila

Az orosháziak közel 80 százaléka már rendelkezik a közszolgáltató által biztosított szelektív hulladékgyűjtő­ edénnyel. Sőt, a családi ­házas övezetben élőknek ezenfelül lehetőségük van házi komposz­tálásra is, melynek elősegítésére hozzávetőlegesen háromezer darab házi komposztálóedényt osztottak ki.

Az újkígyósi lakosság tavaly október óta gyűjti szelektíven a papír-, műanyag- és fémhulladékot. Eddig összesen ­közel 18 ezer kilogramm szemetet dobtak a sárga, míg kétezret az üveg gyűjtésére szolgáló­ kukákba. A lakosság itt is rendszeresen és nagy gondossággal használja az edényzeteket. Szebellédi Zoltán polgármester elmondta, a tapasztalat pozitív, legalább 80 százalékkal nőtt a szelektív hulladékgyűjtésre való hajlandóság. A havi rendszerességű ürítési gyakoriságra való tekintettel azonban arra kérik a lakosokat, hogy a gyűjtött műanyag-, illetve fémhulladékot tapossák össze. A házhoz menő szelektív gyűjtés mellett – mivel a 240 literes edényzetben üveghulladék nem helyezhető el – a település három pontján szelektív szigeteket alakítottak ki, ezeken a pontokon kizárólag üveg helyezhető el.

Dobozon közel másfél ezer ingatlan tulajdonosa kapott a szelektív edényekből, azonban több mint száz sárga kukát még nem vettek át – tájékoztatott a település polgármestere. Köves Mihály hozzátette, a Tappe Kft. pozitívan nyilatkozott a dobozi tapasztalatokról, e szerint a lakosság jellemzően arra használja a gyűjtőket, amire kapta. Döntő többségében rendeltetésszerűen, a megfelelő hulladékkal töltik meg az edényeket. Elvétve­ fordult elő ettől eltérő eset, de ezeket leszámítva rendben, szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ebben, elmondása szerint, szerepe volt a megfelelő kampánynak és tájékoztatásnak is.

Gerendáson is kiosztották a sárga kukákat, de vannak lakosok, akik még nem vették át. Lengyel Zsolt, a település polgármestere lapunknak elmondta, többször is tájékoztatták a helyieket, hogy pluszdíjat nem kell a gyűjtőedényért fizetni, voltak ugyanis akik emiatt nem akarták elvinni­. A használatáról ­vegyesek a tapasztalatok: van, aki környezettudatos módon gyűjti a hulladékot, de tudnak olyanról is, aki még nem használta az edényt.

Fotó: Shutterstock

Mezőkovácsházán tavaly augusztus vége óta működik a szelektív gyűjtés. Varga­ Gusztáv­ polgármester elmondta, a családi házakban élők sárga kukákat kaptak, azokat havonta egyszer üríti a szolgáltató. A lakosság szelektíven gyűjti a papírt, a fémet és a műanyagot. A zöldhulladékot­ átlagban ­havonta egyszer ­viszik el. A lakótelepeken élők gyűjtőszigetekre vihetik a szelektíven gyűjtött hulladékot. ­Mezőkovácsházán két ilyen sziget van. Két újabbat kamerával megfigyelt területre helyeznek ki rövidesen. Az elektronikai hulladékot évente egyszer, szervezetten gyűjtik a ­városban. Az építési hulladékot – ha útalapba felhasználható, azt térítés nélkül – csekély díjért elhelyezheti a ­lakosság az önkormányzat cégének a telephelyén lévő konténerben.

Kisebb gondok

A Dareh is megosztotta lapunk­kal a tapasztalatait. ­Negatív gyakorlatként említették, hogy Gyomaendrődön többszöri kérés ellenére sem kerülnek ki reggel hat órára a sárga kukák. Valamint azt, hogy sok olyan papír- és műanyaghulladék kerül az edényekbe, ami nem csomagolási hulladék, hanem kommunális, azaz valamilyen módon szennyezett.

A zöldhulladékkal kapcsolatban felhívták a figyelmet a gyűjtési naptár figyelembevételére, hogy a zsákok ne legyenek folyamatosan az ingatlanok előtt. E tekintetben Új­kígyóson is fokozottabb figyelmet kér a szolgáltató. Békéscsabán többnyire pozitív a tapasztalat a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatosan. Mivel a szolgálta­tás már korábban elindult, az otthoni gyűjtésre alkalmas edényzet kiosztása csak technikai fejlődést jelentett. A leggyakrabban előforduló probléma Csabán az, hogy a sárga­ edénybe az üveghulladékot is beleteszi a lakosság, s kommunális hulladékok is kerül a tárolóba; a doboziak is hasonlóképpen járnak el olykor.

Gyulán többnyire a meghatározott hulladékok kerülnek a szelektív edényzetekbe, de szórványosan előfordul, hogy kommunális szemetet, valamint üveget dobnak a kukába. A szolgáltató a gyulaiakat is megkéri, fokozottabban figyeljenek arra, hogy ürítési napokon reggel 6 órára helyezzék ki a sárga edényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában