Építőipar

2018.02.21. 11:27

A nagyberuházások mellett családi házak is épülnek Békés megyében

Kiugró évet zárt a magyar építőipar, tavaly csaknem harminc százalékkal bővült­ az ágazat termelése. Ez évben a megye jó néhány nagyberuházását kezdik meg, a helyi szakemberek szerint az ágazat szereplőinek, ahogy tavaly, már idén sincs szabad kapacitása.

Busi Ottó

Korábban soha nem látott mértékben, mintegy harminc százalékkal nőtt az építőipari termelés az elmúlt évben Magyarországon – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi­ Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva. A tárcavezető hozzá­tette: a kedvező gazda­sági környezetnek és az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az építőipar a növekedés húzóágazata lehet az elkövetkező időszakban.

Ebből pedig a magyar építőipari vállalkozások hosszú távon is profitálhatnak.

A két legfontosabb alágazatban, a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél tavaly 27 százalékos volt a növekedés, az egyéb építmények építése – amely például az útfejlesztéseket tartalmazza­ – mintegy 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, tájékoztatott az ingatlan.com, a KSH adatai alapján.

Balogh László, a portál gazdasági szakértője elmondta, a lakásépítések a korábbi éveknél nagyobb szerepet játszottak az építőipari növekedésben, az egyéb építményeknél az uniós­ és állami forrásokon alapuló fejlesztések voltak a fókuszban.

Hozzátette, a foglalkoztatottak száma tízéves rekordot ért el tavaly, az építőiparban foglalkoztatottak száma pedig meghaladta a 300 ezres határt. ­Erre legutóbb a válság elmélyülése előtt, 2008-ban volt példa.

Az ágazat megyei szereplői is hasonló tapasztalatokról számoltak be. Elmondásuk alapján teljes kapacitásukat lekötik az egyes beruházások. Ráadásul a régió több fejlesztéshez is forrást kapott, így ezek kivitelezése is a közeljövőben történik meg. Ahogy fogalmaztak, Békés megye az elmúlt években el volt hanyagolva, de napjainkban egyre több beruházást jelentenek be. Tapasztalatuk szerint ezek eloszlása nem egyenletes, a most megjelenő projekteket pedig az építőipari vállalkozásoknak nagyon nehéz lesz lekötniük szabad kapacitással, nincs ugyanis elég szakember.

– A dömping most kezdődik, tavaly ugyanis volt egy nagyságrendileg fél év, amikor nem sok minden történt, most viszont hirtelen a legtöbb beruházás elindult. Így most az a helyzet állt elő, hogy nincs annyi munkaerő, mint amennyi kellene. Szakembereket, alvállalkozókat keresnek az ágazat szereplői, de ezt nem egyszerű kivitelezni, mondhatni, ilyen téren a megye kiürült – mondta­ Szolga Krisztián építés­vezető, aki a régió több nagyberuházásban is részt vesz.

– Sok a megrendelés, a tavalyiak közül akadtak olyan családi házas építkezések, amelyek átcsúsztak az idei évre. Sok az érdeklődő, szeretnének házat építtetni – osztotta meg Kovács Szabolcs, a Garda-Ház ügyvezetője. A főként családi­ és társasházak kivitelezésével, építésével foglalkozó társaság képviselője azt is elmondta, meglátása szerint az otthonteremtési kedvezmény és az áfacsökkentés nagy hatással volt az építkezési kedvre. Enélkül körülbelül a két-három évvel ezelőtti, jóval alacsonyabb szinten tartanának a kivitelezések.

Ma már több kell, mint húszmillió

Régiónkra a lakásépítések nem jellemzők, ha vannak is, főleg a nagyobb városokra korlátozódnak. Kovács Szabolcs egy békés­csabait emelt ki, elmondása alapján itt egy hetven négyzetméteres lakás nagyságrendileg­ harmincmillió forintba kerül­. Mostanság a megyében a családi házas építkezések és az egyes régiós nagyberuházások a jellemzők. A szakember azt is elmondta, míg néhány évvel ezelőtt körülbelül húszmillió forint volt egy száz négyzetméteres ház komplett kivitelezési költsége, ez az összeg ma már nem elegendő. A tarifák emelkedésében Kovács Szabolcs­ ­szerint nagy szerepet játszott, hogy az építőipar szereplői a 2008-as válság után egészen mostanáig nem változtattak az árakon. Most viszont rengeteg megrendelést kapnak, ez pedig értelemszerűen a költségek emelkedésével jár. Ahogy fogalmazott, az ágazat szereplői már ott tartanak, hogy ha bejön egy újabb megrendelés, már olyan árat mondanak, amiért akár éjjel is hajlandóak dolgozni, mivel szabad kapacitást már máshonnan nem tudnak előteremteni.

Békéscsabán több nagyberuházás is elkezdődött. Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában