esküvői készülődés

2018.02.11. 14:25

A menyasszony egyéniségéhez illő, szép ruha a trend

Korábban már írtunk arról, hogy mik a leánykérést követő első lépések, de elérkeztünk ahhoz a részhez, amit a menyasszonyok többsége a legizgalmasabbnak tart, ez a ruha kiválasztása. A békéscsabai Hajni Esküvői- és Táncruha Szalon tulajdonosa, Tóth Józsefné elárulta nekünk, hogy hogyan érdemes kiválasztani a tökéletes ruhát.

T. V. F.

– A ruhaválasztás teljesen egyedi dolog. Mindig azzal szoktuk kezdeni, hogy megkérdezzük a menyasszonytól, mikor lesz az esküvő, mennyien lesznek, hány fővel és hol tervezik, illetve ezeknek megfelelően milyen ár-értékben szeretne választani ruhát. Mi a terv, egy kis esküvő, ahova csak tízen mennek, vagy nagy, 200 meghívottal? Esetleg tengerparti szertartás lesz? Mind-mind teljesen más ruhát igényel. Sokat számít az alak, hogy vékony, vagy teltebb a menyasszony, szép a bőre, vagy kevésbé, sokat eltakarna, esetleg ellenkezőleg, pont, hogy többet mutatna magából. Ezek mind meghatározzák a ruhát. A szép ruha a trend, ami a menyasszony egyéniségéhez jól illik – mondta el a beol.hu hírportálnak Tóth Józsefné.

Napjainkban elképesztően sok fazon létezik, ehhez társul a színek játéka, hiszen sok menyasszony nem a hófehér ruha mellett dönt – itt a bőrszín tónusa is döntő –, így számukra választás lehet az ekrü, a pezsgő, a fehér kombinálva arannyal vagy ezüsttel, a púderszín, és egyre többen választanak feketével díszített vagy hímzett ruhákat is.

– Fazon tekintetében pár éve már a hullámos a népszerű, ami minden alkaton jól áll és roppant mutatós. Ma már a fodrosakat nem igazán keresik, nem úgy, mint 25 évvel ezelőtt, amikor mindenki nagy, fodros, buggyos ujjú ruhákat keresett. Valójában a divat mindig átértékelődik, átváltozik, megújul, finomítják és modernebbé teszik a régieket. Azt gondolom, hogy az a ruha az ideális, ami a menyasszony egyéniségéhez illik. Vallom, hogy a menyasszony először is magának akarjon megfelelni, de nem árt figyelembe venni a vendégsereget is. Mennyire nagy a család, ők, vagy a barátok lesznek túlnyomórészt, lesznek-e különleges vendégek.

Mostanság a hullámos ruha a divat, és egyre több menyasszony vállalja be a fekete díszítést és kiegészítőket. Fotó: Tóth-Varga Fanni

A divatlapok bűvöletében

Tóth Józsefné észrevétele szerint a tüll ruhák évek óta sikert aratnak, ez köszönhető annak, hogy könnyűek, szép esésűek, és rengeteg fazonban elérhetőek. Hozzátette, hogy egy nagy esküvőhöz nagy ruha illik, egy vízpartihoz pedig egy abroncs nélküli, lenge ruha. Van, aki két ruhát választ, és van, aki az uszályos mellett voksol.

– Az uszályos ruhákat szépnek tartom, de nem túl szerencsés, például egy nagy falusi esküvőre. Általában a lecsatolható uszályú ruhákat ajánlom, de most éppen divatban is vannak az olyan ruhák, amiknek derékpánttal lehet fel- és lecsatolni az uszályrészét. A szertartáshoz és a fotózáshoz fel lehet csatolni, a mulatozáshoz pedig le. Persze vannak, akik mindenképp ragaszkodnak a nagy uszályhoz, természetesen ez is megoldható, de nem árt felkészülni arra, hogy egész nap ezt viselni roppant kényelmetlen. Más a módi az Egyesült Államokban, ahol amint vége a protokollnak, a pár indul is nászútra. De itthon, egy vidéki, több száz fős esküvőn nem praktikus, pláne tánc közben. Más a szépség, és más a gyakorlatiasság.

A sellő fazonú ruhák tökéletesen kiemelik az alakot, hiszen a menyasszony testére simul, és csak térd felett kezd el bővülni. Aki egy esküvői divatlapban meglát egy ilyen ruhát, szinte azonnal beleszeret, de a szomorú igazság az, hogy egy ilyen ruha csak az igazán tökéletes alakon mutat jól: ha valaki teltebb, kényelmetlenül érezheti magát a merev, feszülő ruhában, ha bővebb, akkor pedig elveszíti a tartását. A fiús alkatú lányoknál is készülni kell rá, hogy nem éri el a kívánt hatást a ruha.

Kivel érdemes ruhapróbára menni?

– Sokszor elmondom, hogy ha mód van rá, ne barátnővel jöjjön a menyasszony. Ha elég erős egyéniségnek gondolja magát, aki ki tudja választani magának a ruhát, akkor rendben, de úgy gondolom, hogy az anyuka ismeri legjobban a lányát, elvégre ő az, aki felnevelte. Szép dolog, amikor egy anya és lánya megtisztelik egymást azzal, hogy ezen a különleges napon együtt válasszanak ruhát. Ezzel szemben a barátnők általában a maguk szemével, a saját ízlésükhöz mérten nézik a ruhát, és nem veszik figyelembe a menyasszony igényét. Nagyon sokszor előfordul, hogy véletlenül sem arra a ruhára próbálják rábeszélni a menyasszonyt, ami neki tetszik, és ami igazán jól állt neki, hanem egy olyan darabra, amiben kevésbé nézett ki jól. Ha valaki nem tud az anyukájával eljönni, akkor ha van lánytestvére, őt válassza, de az is jó döntés, ha a leendő anyóssal érkezik – így elkezdhetik kialakítani a jó viszonyt, és azzal, hogy megtisztelik egymást, egy különleges kapocs is létrejöhet.

Korábbi cikkeink a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában