szeghalmi disznótoros

2018.02.03. 19:26

Jótékony célra fordítják a disznótoros finomságokból befolyt összeget

A hagyományok szerint rendezték meg idén is a Szeghalmi Disznótorost. A rendezvényhez kolbásztöltő verseny és pálinkamustra is kötődik már harmadik éve. Az ide látogatók jelképes összegért vásárolhatták meg az elkészült finomságokat, amelyből a befolyt összeget idén is jótékony célra szánja a városvezetés.

Vásári Erzsébet

Szombaton rendezték meg immár ötödik alkalommal a Szeghalmi Disznótoros mulatságot a városi sportcsarnokban. A rendezvénnyel egybekötve kolbásztöltő versenyre és pálinkamustrára is sor került. A kolbászgyúró verseny megnyitóján elsőként a város polgármestere, Macsári József üdvözölte az érdeklődőket és a versenyzőket, majd dr. Kovács József országgyűlési képviselőt kérte fel, hogy köszöntse a versenyzőgárdát.

Macsári József a rendezvényről elmondta, a Szeghalmi Disznótorossal régi hagyományokat szeretnének feleleveníteni, a mai fiatalokkal is megismertetni egy igazi disznóvágás hangulatát és ízeit. Amit megfőznek, azt minden évben jelképes összegért árulják az ide látogatóknak, a befolyt összeget jótékonyságra szánják. Készítenek ilyenkor hagymás vért, orjalevest, toroskáposztát, sült hurkát és kolbászt is. Idén a szeghalmi kórház betegei részére színes televízió vásárlására gyűjtenek, de korábbi években adományoztak a szeghalmi kismamáknak, rászoruló gyermekeknek és az aktuálisan rászoruló embereknek, csoportoknak.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő  elmondta, Magyarországon 20-25 évvel ezelőtt a családok rendszeresen vágtak disznót – ekkor a sertésállomány  jóval nagyobb volt – ami családi összetartó erőnek számított. A városi disznótor ezeket a hagyományokat szeretné felidézni, először csak 2-3 sertést vágtak le a lakosság számára, amelyből a feldolgozott élelmiszerekhez jelképes összegért juthattak hozzá a város lakói, majd a rendezvény évről évre nőtte ki magát. Ő maga minden alkalommal meglátogatta ezt a rendezvényt, és a lakossággal az év többi napján is igyekszik folyamatosan tartani a kapcsolatot Szeghalmon és választókerülete összes településén egyaránt.

Három évvel ezelőtt útjára indult a disznótor mellett egy olyan kezdeményezés, miszerint kolbásztöltő versenyt is  rendeznek, melyre minden évben nő a jelentkező csapatok száma, amelyek legtöbbször munkahelyi kollektívákból és családi, baráti társaságokból állnak. Ilyenkor mindenki kap 6 kg húst, melyből a maga receptje szerint helyben előállítja a kolbászt, majd egy séf vezetésével szakmainak mondható zsűri véleményezi és sorrendet állít fel a csapatok között. A kolbászgyúrás mellett pálinkamustrát is rendeznek, ez szintén nagy érdeklődésnek örvend.

 

A kolbásztöltő verseny zsűrijének elnöke, Kovács Csaba mesterszakács beszámolt arról, hogy az első szempont, amit figyelnek az a higiénia, majd a döntéshozatalban az ízvilág. Arra odafigyel, hogy ne nyerjenek minden évben ugyanazok a csapatok, mert úgy kevesebb tétje lenne a vetélkedésnek. A kolbásztöltők közül a Járási kotyvalék csapat tagja, Détárné Molnár Andrea elmondta, először versenyeznek a járási hivatal csapataként. A jó kolbász titka szerintük a vegyes hús, a sertés minden részéből és a jó fűszerezés.

A pálinkamustra zsűritagja, Dúl Udó okleveles pálinkamester az értékelésük szempontjairól elmondta, a párlatok illatát, ízét és ennek harmóniáját bírálják. Kiszűrik, hogy volt-e hiba az elkészítésében, és hogy mennyire jellemző az aromájuk arra a gyümölcsre, amiből készítették. Molnár Mihály vésztői magánfőző idén három párlattal nevezett a versenyre – bodza, törköly és szőlő –, minden évben részt vett eddig, tavaly bronzérmes lett.

Fotó: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában