fejlesztés

2018.02.20. 06:43

Hűtőházat építenek Kondoroson

Gazdaságfejlesztési projekt keretében hűtőházat építenek Kondoroson. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a létesítményre csaknem 190 millió forintot nyert a város.

Ny. L.

Ribárszki Péter polgármester elmondta, az önkormányzat 2016-ban indította el a közfoglalkoztatás keretében a mezőgazdasági tevékenységet. Az elmúlt két évben két hektáron burgonyát és ipari kendert termesztettek. Terveik között szerepel a bővítés területben és a termesztett növényfajok összetételében.

A hűtőház révén a saját zöldségtermelésből készülő termékek, valamint a helyi és környékbeli gazdálkodók zöldségeinek és gyümölcseinek tárolását megoldhatják. A termelés bővítéséhez nélkülözhetetlen, hogy az alapanyag-ellátottságot a korszerű hűtőházi feldolgozó technológia alkalmazásával biztosítsák. Egyúttal a vásárlói igényeket kielégítsék és több helyi termelő, vállalkozó jelenjen meg a lokális piacokon.

A hűtőház a déli iparterület (volt gépjavító) szomszédságában épül fel. A megközelíthetőség érdekében öt méter szélességű aszfaltozott utat alakítanak ki, csatlakozva a jelenlegi úthálózathoz. A meglévő közműhálózatra alapozva kapacitásbővítést hajtanak végre.

Ribárszki Péter elmondta, a hűtőház hasznos alapterülete csaknem 550 négyzetméter lesz. A létesítményben négy hűtött tárolót és egy mélyhűtőtárolót alakítanak ki. Mivel a hűtött kamrák közvetlenül nem nyílhatnak a szabadba, előterükben olyan részt hoznak létre, ahol a gyümölcsök, zöldségek válogatása zajlik majd. A gazdaságos üzemeltetés érdekében a megfelelő tájolású tetőfelületre napelemrendszert telepítenek.

– Örömünkre szolgál, hogy a fejlesztés a helyi termékek helyi piacokra történő hatékony eljuttatását szolgálja a kondorosi vállalkozások és a települési gazdasági infrastruktúra támogatásával – emelte ki Ribárszki­ Péter. – Ebben az évben a projekt előkészítését végezzük el, a kivitelezés jövőre kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában