Agrárium

2018.02.22. 19:49

Gazdafórumot és vállalkozói estet rendeztek Vésztőn

A jövőre vonatkozó kilátásokról, fejlesztésekről tájékoztatták a gazdafórum és vállalkozói est résztvevőit csütörtök délután a Sinka István Művelődési Központban.

N.-L. V.

A kitüntetések átadásával és a legnagyobb adózók köszöntésével egybekötött esemény előtt Bitay Márton, állami földekért felelős államtitkár és Kovács József országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót.

Bitay Márton elmondta, a vésztőihez hasonló gazdafórumok célja, hogy a kormány számot adjon az elmúlt nyolc éves kormányzati ciklusban elért sikerekről. Ezt követően a magyar gazdatársadalom és a kormány viszonyát értékelte.

– Sikerült úgy kormányoznunk, hogy nem nagyon voltak gazdatüntetések. Márpedig a gazdák szokták hallatni a hangunkat, ha valami nem tetszik nekik, úgyhogy ebből arra merek következtetni, hogy szót tudtunk érteni egymással. Sikerült meghallgatni, megérteni a gazdák kérdéseit, és velük közösen kormányozni – mondta el az államtitkár.

– Láthatjuk, hogy a nemzeti összterméknek évről évre egyre növekvő és markáns részét az agrárium adja, de nagyon nagy mértékben köszönhető az exportunk növekedése is az ágazatnak. A kialakított jó viszony a leghétköznapibb döntéseknek is, például az áfacsökkentésnek vagy a Földet a gazdáknak programnak is köszönhető, mert itt is partnerre találtak a kormányban.

Bitay elmondta, idén 1300 milliárd agrártámogatást fizet ki a kormány, s ezzel „sikerült megduplázni a forrásokat az elmúlt nyolc évben”. Ezen felül a hazai források növekedését is kiemelte: 2010-ben az állam 50 milliárd forintot fordított a gazdák támogatására, most ez az összeg közel 110 milliárd forintra tehető.

Fotó: L. P.

Kovács József a foglalkoztatottak számának növekedésére tért ki elsőként tájékoztatójában. Elmondta, az élelmiszeriparban 22 ezer emberrel, míg a mezőgazdaságban 50 ezerrel dolgoznak többen. Sikerként értékelte, hogy az export évi 5,6 milliárdról 8 milliárd euróra növekedett, és még további 50 százalékos fejlődés áll az ágazat előtt. Végezetül kiemelte, hogy azért tartják fontosnak az ágazat támogatását, mert sokan élnek a környéken az agráriumból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában