Madárvédelem

2018.02.14. 21:22

Európa legritkább vadlibája vendégeskedik Kardoskúton

Múlt hét pénteken a Kardoskúti Fehér-tónál, a nagy lilikek között felfedeztek fel egy példányt a madarászok a legritkább vendégből.

Utoljára 15 évvel ezelőtt, 2003-ban volt szerencséjük megpillantani a dél-alföldi madarászoknak a rövidcsőrű ludat, amelynek egy példánya akkor a pusztaszeri Büdösszék-tónál vendégeskedett 2 napon át – adta hírül a Magyar Madártani Egyesület Csongrág megyei csoportja a közösségi oldalán.

A múlt pénteki napon a kardoskúti Fehér-tónál, a nagy lilikek között fedeztek fel egy példányt a szakemberek, amely azóta is a rezervátum vendégszeretetét és nyugalmát élvezi, a kíváncsi madarászok legnagyobb örömére.

A vetési lúdnál valamivel kisebb, sötétebb fejű, pisze csőrű, rózsaszín lábú, feltűnően világos hátú ritka vadliba Izlandon, a Spitzbergákon és Grönland keleti részén költ,

Fotók: Molnár Márton, Tokody Béla

Nyugat-Európa tengerpartjain telel, leginkább Skóciában és Hollandiában, Belgiumban látható nagyobb csapatokban, a kontinens belsejébe nagyon ritkán vetődik. A ritka madár állománya a világon mindössze négyszázezer példányra tehető.

Grafika: Kókay Szabolcs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában