Medveles

2018.02.13. 06:56

Elvesztette egész vagyonát, majd medvepásztornak állt

Egy komoly betegségből való felépülés és anyagi ­javainak elvesztése után a szentesi vállalkozó úgy döntött, új életet kezd. Székelyföldre vezetett az útja, ahol egy, a korábbitól teljesen eltérő életformában találta meg a boldogságát: Szin János medvepásztornak állt.

B. A.

A nagy mackók iránti rajongását másoknak is szeretné megmutatni. Máté Bence világhírű természetfotós barátjával egy medvelest építettek, ahonnan bárki, közelről megfigyelheti­ a legtöbb esetben félelmetesnek beállított, de valójában igen intelligens állatok életét.

Tizenöt évvel ezelőtt diagnosztizáltak agydaganatot a több vállalkozást is üzemeltető férfinál, aki a gyógyulás érdekében, ahogyan fogalmazott, alkut kötött Istennel, miszerint vagyonát az Úrnak ajánlja a felépülésért cserébe. Úgy látszik, az egyezség megköttetett, hiszen Szin János ma már egészséges, de a vagyona elúszott. De jöttek helyette a medvék.

A férfi elmondta, közel húszéves barátság fűzi Máté­ Bence­ természetfotóshoz, őt kérte meg Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, hogy a barna medvére alapozva készítsen fotóbázist Székelyföldön, ahogy már épített vadleseket Costa Ricában, Brazíliában, Afrikában és hazánkban is. A világhírű természetfotós örömmel vállalta a feladatot, melynek kivitelezésére és működtetésére korábbi támogatóját, Szin Jánost kérte fel.

– Kiköltöztem Tusnádfürdőre­, ahol Csaba testvér gyermekotthonában laktam az első­ fél évben. A munkám abból állt, hogy meg kellett keresnem a környéken a fotós lesek létesítéséhez a legjobb helyeket. ­Hónapokig csak az erdőt jártam. Megtaláltam a helyszíneket, elkezdtük építeni az első lest. Miután felépült, két hónapig minden délutánt ott töltöttem, hogy megfigyeljem a medvék mozgását. Mikor már majd az összes medvét név szerint ismertem, és biztos voltam benne, hogy naponta megjelennek, megnyitottuk a helyet a turisták számára­ – árulta el Szin János. Hozzá­tette, azóta vezeti a túrákat, melynek során a látogatók szinte testközelből figyelhetik meg a medvéket, és szerencsére komoly az érdeklődés.

A helyszín kiválasztásában Máté Bence is közreműködött. Több mint száz területet vizsgáltak meg, sok helyen vadkamerát állítottak fel, hogy felmérjék, milyen gyakran látogat­ják az adott helyszínt a medvék.

– Minden les teljesen egyedi­. Hiába építettem már több százat a világ számos pontján, egy új helyszínt úgy közelítek meg, mintha semmit nem tudnék róla, először csak tanulni és figyelni megyek. Erdélyben márciusban kezdünk hozzá a második les kialakításához.

Sokkal több dolog szerepel a terveink között, mint a medvék megfigyelése. Szeretnénk oktatásokat szervezni, mellyel a természetvédelem, a természeti értékek jelentőségére hívjuk fel a figyelmet. Mint természetfotós, ez számomra nagyon fontos – hangsúlyozta a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, aki jelenleg Erdély mellett Kenyában és Srí Lankán is vadlesek létrehozásán fáradozik.

A medvepásztornak felcsapott férfi mindennap ellátogat a lesbe. Volt, hogy egyszerre­ 8-10 medvét is megfigyelhetett. Szin János elmondta, ötletei megvalósításában egy székelyföldi befektető támogatja a csapatot. Hozzátette, manapság a medvét a megmaradt székely erdőségek ősellenségévé kiáltották ki. Legendák születnek fékevesztett medvetámadásokról, amelyek hátterében éppen az ember áll, az állatok csak védekeznek az üldözésük ellen.

Mintha moziban ülnének a gyerekek, ahol az erdő a vászon, a medvék a főszereplők. Fotó: Máté Bence

Van, amikor a medve a turista

Szin János az állatok viselkedéséről szólva elárulta, bizony előfordul, hogy a medvék jönnek látogatóba a városba. – Tusnádfürdőn nem ritka, hogy a településre is bemerészkednek az állatok, ahol elsétálnak az ember mellett, de a természetben ugyanaz a példány kétszáz méter távolságból, ha megérzi az embert, akkor elmenekül. Éppen ezért azt ajánlom, ha valaki medvegyanús helyen jár és nem akar velük találkozni, akkor hangoskodjon, csapjon zajt és a medve­ messziről elkerüli – tanácsolta Szin János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában