Adomány

2018.02.13. 17:29

Csúcskategóriás műszert kapott a szarvasi mentőállomás

A 04 az Életért Alapítvány egy 7,9 millió forint értékű defibrillátort vásárolt, melyet a szarvasi mentőállomás számára adományozott. A megyében ezenkívül egy hasonló, csúcskategóriájú felszerelés van, amely a békéscsabai rohamkocsiban üzemel. Az új készülék többek között cseppálló, fűthető monitorral rendelkezik, és az újraélesztés mellett maghőmérséklet mérésére is alkalmas.

B. A.

Oravecz Pál, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a szervezetnek felajánlott adók egy százalékából befolyt összeg a készülék árának mintegy felét fedezte. A fennmaradó részt cégek, önkormányzatok hozzájárulásaiból egészítették ki, így sikerült elérni a vásárláshoz szükséges értéket.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette, a Békés megyei önkormányzat tavaly indította el azt az akcióját, miszerint a költségvetésben egy elkülönített összeggel igyekszik támogatni a hasonló célú fejlesztéseket. Ebben az évben a mentősök mellett a tűzoltók, a rendőrség és a katasztrófavédelem javára tettek félre a büdzséből. A mostani esetben a készülék árának tíz százalékával járultak hozzá a beruházáshoz – közölte Zalai Mihály.

Dr. Zentai Attila, az OMSZ Dél-Alföldi Régió orvos-igazgatója kiemelte, a világ egészségügyi kereskedelmi piacán jelenleg néhány olyan eszköz szerepel, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Szarvasra került defibrillátor, melynek bár nagyon örülnek a mentősök, de bíznak benne, hogy minél kevesebb alkalommal kell használniuk. Hozzátette, az OMSZ egy jelentős fejlesztés útjára lépett, ennek látható bizonyítékai, hogy megújultak a mentőautók, melyeket több milliárd forint értékű eszközökkel szereltek fel. A következő lépés, hogy a mentősök egy hónapon belül a hozzájuk méltó, új egyenruhában láthatják el a feladataikat – hangsúlyozta Zentai Attila.

Kárász László vezető mentőtiszt kérdésünkre válaszolva elárulta, a szarvasi mentőállomás vadonatúj felszerelése a defibrillátorok csúcseszköze. A műszer olyan opciókkal rendelkezik, melyek a korábban a használt típusok mindegyikét felülmúlja. Többek között alkalmas arra, hogy a képernyőjét fűtsék, így az hideg környezetben is folyamatosan használható. Ezenkívül maghőmérséklet mérésére is alkalmas, amely a belső testhőmérséklet pontos mérésének folyamatát könnyíti meg, ez a kihűlt betegek ellátásánál kiemelt szerepet kap – fejtette ki Kárász László. Hozzátette, a magyar nyelvű menü pedig tovább könnyíti a mentősök egyébként sem egyszerű feladatait.

Hodálik Pál, Szarvas alpolgármestere a város nevében megköszönte a 04 az Életért Alapítvány tevékenységét, amely csaknem két évtizede azzal céllal alakult, hogy a mentősök munkáját, az életmentés körülményeit mind nagyobb mértékben támogassa. Nem ez az első műszer melyet az alapítvány segítségével vásároltak meg, az évek alatt jó néhány, a kornak megfelelő legmodernebb technikai eszköz beszerzéséhez járult hozzá az alapítvány, melyhez a térség vállalkozásai mellett több önkormányzati cég is csatlakozott – árulta el Hodálik Pál.

A tv képernyőjéről a mentőautóba

Dr. Zentai Attila, az OMSZ Dél-Alföldi Régió orvos-igazgatója érdekességként elmondta, ehhez hasonló, modern készülékeket korábban csak a Vészhelyzet című sorozatban figyelhettek meg a munkatársak, amely ugyanis többek között a most átadott defibrillátort gyártó cég promóciós filmje volt, és amelyből a mentősök arról tájékozódhattak, hogy 2-3 éven belül milyen műszerek megjelenésére számíthatnak a hazai piacon.

Jelen Pál, a szarvasi mentőállomás vezetője (jobbról) vette át az EKG-fibrillátort Oravecz Páltól. Fotó: I. GY.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában