védőoltás

2018.01.30. 11:27

Védőoltás segíthet a bárányhimlő súlyos szövődményei ellen

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb vírusos fertőző­ megbetegedés Magyarországon, ami nem csak gyermekeket érinthet, és felnőttkorban súlyosabb ­lefolyású, szövődmények is gyakrabban jelentkezhetnek. A lappangási ideje hosszú, legkevesebb két hétre kiejtheti a beteget a közösségből, ezért az orvosok fontosnak tartják oltással megelőzni ezt a kórt.

Vásári Erzébet

Bárányhimlős megbetegedés évente 35-40 ezer esetben fordul elő Magyarországon. A nem oltott gyermekek közösségbe kerülésük után hamar elkapják, iskolás korig 90 százalékuk esik át a fertőzésen. Tévhit, hogy a felnőttek, a kismamák vagy az újszülöttek nem lesznek himlősek, az ő tüneteik és a szövődményeik súlyosabbak lehetnek.

Dr. Poros Anna gyermekháziorvos elmondta, a betegség lappangási ideje két hét, fertőzőképessége a kiütések megjelenése előtt egy-két nappal elkezdődik, és a hólyagok hegesedéséig tart. Az egészségesnek tűnő gyermek már fertőz, ezért nem lehet a járványt megállítani védőoltás nélkül. A bárányhimlő gyengeséggel, lázzal, torokfájással, köhögéssel kezdődik, majd piros pöttyök jelennek meg, amik hólyagosodnak, kifakadnak, végül pörkösödnek. A testen bárhol jelentkezhetnek, és erősen viszketnek.

A szakemberek a típusos eseteket könnyen felismerik, a betegek elkülönítését, körmeik rövidre vágását és bőrük tisztán tartását javasolják. A viszketés csillapítására mentolos hintőport írnak fel, kerülni kell a kiütések krémmel vagy rázókeverékkel való lefedését a kórokozók lezárása miatt. Javasolják a bő folyadékbevitelt és könnyen emészthető ételeket.

Száz gyermekből egy kórházba kerül a szövődmények miatt, melyekből leggyakoribb a bőr és a lágyrészek gyulladása. Előfordulhat szívizom-, máj-, csontvelő- és agyvelőgyulladás is. Ha a gyermek nem iszik eleget, nehezen ébreszthető, erősen köhög, tartósan lázas, a pörkök egy hét után sem jelentkeznek, gyermekorvoshoz kell fordulni.

Illusztráció: Shutterstock

A bárányhimlő két védőoltással kivédhető, az oltott gyerekek több mint kilencven százaléka nem betegszik meg, aki mégis elkapja, az gyorsabban gyógyul, enyhébb tünetekkel vészeli át a kórt.

Kötelezővé tehetik hazánkban

Dr. Zátonyi Adél csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus adjunktus elmondta, még nincs hivatalos információ a bárányhimlő elleni védőoltás kötelezővé tételéről, de várható a közeljövőben, mivel nagy ­populációt érintő betegség. Minden év áprilisában jelenik meg az évi új megváltozott módszertani ajánlás. Az agyhártyagyulladás elleni védőoltással együtt idén is felvetették a bárányhimlő elleni oltás ingyenessé tételét. Ha bekerülnek az oltási rendbe 2018-ban, akkor ingyenessé válnak a vakcinák.

Az oltásnak idővel gyengül a hatása, ha gyerekkorban valaki­ megkapta, akkor például várandósság tervezésekor érdemes szűrővizsgálatot elvégeztetni. Ha igazoltan nincs ellenanyag a szervezetben, ismétlő oltás szükséges. A hatóanyag gyengülése általában 20-30 év alatt következik be. Szövődmények folyamatosan fellépnek, tévhit, hogy át kell esni a fertőzésen, mert nem tudni előre, hogyan reagál a szervezet a betegségre. Javasolja: minden gyermeknél adassák be a szülők a bárányhimlő elleni védőoltást egyéves korban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában