Ülés

2018.01.30. 16:44

Több vizes témában is döntöttek a képviselők

Több fontos „vizes” téma is szóba került a mezőberényi képviselő-testület hétfőn délután megtartott ülésén.

P. G.

Siklósi István polgármester ennek kapcsán elmondta, a közelmúltban lejárt a hatálya annak az engedélynek, amely a Kálmán fürdő területén található kút vízére a gyógyvíz megnevezés használatát engedélyezi. Ezt a dokumentumot egyébként az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adta ki.

A testület éppen ezért úgy döntött, hogy megteszi a szükséges lépéseket az engedély meghosszabbításához. A grémium a költségekre 3 millió 600 ezer forintot biztosított az idei költségvetés terhére. Mindez egyébként azért is fontos, mert ha nem teszik meg a szükséges intézkedéseket, akkor újra kellene kezdeni az egész engedélyeztetési eljárást.

A képviselők határoztak egy egész más jellegű témában is, és egy budapesti székhelyű céget bíztak meg a helyi szennyvíztisztító telep szennyvíz-elvezetési agglomerációs átsorolásához szükséges dokumentáció elkészítésével. A településvezető kiemelte, erre azért van szükség, mert a létesítmény hidraulikailag, illetve biológiailag is rendszerint túlterhelt és a jelenlegi kialakítás mellett nem képes a megfelelő tisztítási kapacitásra, sem a határértékek betartására.

A Magyarország település szennyvíz-elvezetési és tisztítási helyzetét nyilvántartó jegyzékben Mezőberény besorolásánál jelenleg a „fejlesztési igény nincs” meghatározás szerepel. A dokumentáció elkészítése biztosíthatja, hogy a „telep fejlesztés szükséges” besorolás kerüljön a korábbi meghatározás helyére, és lehetőség legyen források elnyerésére a fejlesztéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában