Agility

2018.01.10. 07:03

Több száz kilométert autóznak kutyáikért

Minden hétvégén több száz kilométert autózik két partiumi pár, hogy részt vegyenek a Gyulai Kutyás Agility Szabadidő Sportklub edzésein.

Papp Gábor, [email protected]

– Legalább­ húsz éve ismerjük egymást Alt Sándorral és feleségével, a ­gyulai klub vezetőivel. Sokat­ találkoztunk, mindig jó sporttársi viszonyban voltunk. Az élet pedig úgy alakult, hogy Nagyváradon szünetel az egyesületünk, nincs edzési lehetőség, nincs pálya. Így a barátság és kutyáink iránti szeretet együttesen hoz minket Gyulára majd minden hétvégén – mondta lapunknak Cseh István, aki mindig párjával, Praja­ Cristinával érkezik Gyulára.

A 43 éves nagyváradi építőipari szakember kérdésünkre megerősítette, a Nagyvárad–Gyula távolság oda-vissza­ mintegy 150 kilométer, amit szombaton és vasárnap is megtesznek két border collie­ kutyájukkal, így körül­belül 300 kilométert autóznak egy-egy hétvégén.

– Az edzések szombaton délután két órakor kezdődnek, így aznap általában dél körül indulunk el, hiszen olyan 120 percre van szükség, hogy megérkezzünk a fürdővárosba – árulta el lapunknak. – Vasárnap reggel hatkor ébredünk, és egy gyors reggelit követően kelünk útra. Az edzés mindkét nap három-három és fél óra, azután pedig megyünk haza.

Elismerte, nehéz lenne eltitkolniuk, hogy nagyon szeretik a kutyáikat.

– Emellett rengeteget számít, hogy Gyulán mindig kedvesen fogadnak, a hangulat családias. Jó megérkezni, a kutyák is megszokták már, hogy sokat vagyunk úton. Jól bírják a kilométereket – ­mesélte ­lapunknak Cseh István.­ Mint megtudtuk, azon gondolkodnak, hogy versenyeken is ­indulnak a jövőben.

– Ugyanakkor ezt is a kikapcsolódás részének tekintjük – folytatta. – Nem akarunk magyar bajnokok lenni. Az a legfontosabb, hogy két kutyánknak jólessen a mozgás, hogy jól érezzék magukat, és ha ez teljesül, minden a legnagyobb rendben.

Még messzebbről, Tótelekről indul Gyulára minden hétvégén Kertmegi Ferenc és György Edit, hogy ne mulasszanak el egyetlen edzést sem. István és Ferenc munkatársak, így ez is adott egy lökést, hogy ők is – két német juhász kutyájukkal – elzarándokoljanak a fürdővárosba. Tótelek és a fürdőváros távolsága oda-vissza 190 kilométer, így ők már csaknem 400 kilométer megtételére vállalkoznak hétvégente.

Alt Sándor, a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub elnöke lapunknak elmondta, nagyon régi sportkapcsolat fűzi őket nagyváradi barátaikhoz.

– Így természetesnek tartottuk, hogy segítő kezet nyújtunk, amikor nehéz helyzetbe kerültek – hangsúlyozta.

Praja Cristina hamarosan versenyen is részt vehet, hiszen a klub kiváltotta az ehhez szükséges szövetségi kártyát. Az egyelőre kérdéses, hogy a még szervezés alatt álló gyulai Medivid Kupán rajthoz állhat-e, viszont az már biztos, hogy a következő megmérettetéseken igen. A Magyarország egyik legnagyobb múltú agility-­ és paragility-versengése iránt sokan érdeklődnek, az év elején több külföldi országból is érkezett nevezés az eseményre.

A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub rendezvényei méltán népszerűek a határainkon túl is Fotó: Kiss Zoltán

Praja Cristina szívesen jár Nagyváradról Gyulára edzeni kutyájával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában