25. Kétegyházi Gazdanapok

2018.01.12. 10:08

Szakmai segítséget nyújtanak, hasznos információkat adnak

Immáron a 25. Kétegyházi Gazdanapok – Téli Szakember-találkozó kezdődött meg a helyi mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskolában, kedden. Lempert László főszervező hangsúlyozta, az előadásokon hasznos információkat kapnak a résztvevők, amivel a gazdálkodásuk sikerét megalapozhatják.

A keddenként és csütörtökönként megrendezendő eseményen a már hagyományosan megjelenők mellett egyre több fiatal is igénybe veszi a fórum nyújtotta szakmai segítséget, tanácsadást. Lempert László szólt arról, ez a tervezés időszaka, és a cégek olyan szakmai segítséget nyújtanak, hogy a gazdálkodók a megváltozott klimatikus körülmények között nagyobb biztonsággal, hatékonyabban tudjanak termelni. Aktuális ajánlataikat ismertetik a vetőmagtól a műtrágyáig, a gépektől a növényvédő szerekig. Mindez kiegészül a hatóságok, hivatalok információival.

– Az agráriumból élők, a vidéki gazdálkodók stratégiai partnerei a kormányzatnak – hangsúlyozta dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója az eseményen. Hozzátette, az utóbbi időben számos olyan jogszabályt hoztak, ami a gazdákat támogatja, példaként pedig a földforgalmi törvényt vagy az agrárkamara működésével kapcsolatos jogszabályokat említette. A főigazgató szerint ezek is mind abba az irányba mutatnak, hogy az agráriumban tevékenykedők életminőségének javítása rendkívül fontos feladat.

– A Békés Megyei Kormányhivatal is elhivatott ebben a kérdésben. Megyénk gyakorlatilag az ország éléskamrájaként funkcionál, ezt több számadat is bizonyítja. Például korábban – az intervenciós időszakban – a megyében felvásárolt összes gabona mennyisége megegyezett hazánk éves kenyérgabona-szükségletével – mondta el dr. Rákóczi Attila. Ahogy fogalmazott, látva a tendenciákat, amelyek sajnos az elnéptelenedés irányába mutatnak, a kormányhivatal komoly elhatározást tett, hogy ezt a folyamatot megakadályozza, és helyzetbe hozza az agrárgazdaságból élőket. Ennek érdekében többek közt együttműködési megállapodásokat kötöttek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei szervezetével is.

– A vidék elnéptelenedése, a városba költözés nemcsak helyi, de világméretű jelenség. A napokban alakul meg egy munkacsoport, amelynek feladata, hogy a megyei szakképzéssel foglalkozzon, és a megyei munkaerőhiányt megállítsa. Ebbe a munkacsoportba delegált szervezetként hívjuk meg az érintetteket, így például a kétegyházi iskola is részt vesz ebben a munkában. Mindezt azért, hogy az elejétől kezdve, már az általános iskola után próbáljunk olyan pályát kialakítani az agráriumban élőknek, illetve olyan perspektívát bemutatni a fiataloknak, hogy igenis itt, helyben maradjanak. A Békés megyei földeket ők műveljék meg, és ne maradjanak kihasználatlanul ezek a kiváló adottságokkal rendelkező területek – jelentette be a főigazgató az eseményen.

Érdekes témák a továbbiakban is

Lempert László ismertette ja­nuár 25-étől is a programot. Ekkor az RAGT után a Bayer Hungária Kft. növényvédelmi megoldásai kerülnek terítékre, előadó: Pljesovszki Tibor. Ezt követi a Trigo Kft.: 500 000 tonna kukorica feldolgozásáért című előadása, Netye Bálint tolmácsolásában.

Január 30., kedd, a Szegedi Gabonakutató tavaszi fajtaajánlata, előadó: Bácsi János. Ezt a TimacAGRO Hungária Kft. Talajközpontú tápanyag-utánpótlás című ismertetője követi, Komáromi Csaba révén.

Február 1-jén, csütörtökön a BASF Hungária Kft. Agrodivíziója kerül sorra növényvédelmi megoldásaival, előadók: Zana József és Csathó Csaba. A Hed-Land Hungária Kft. Head­land lombtrágyák és adalékanyagok című bemutatóján Balogh Lajos és Diriczi László ad elő.

Február 6-án, kedden Euralis tavaszivetőmag-ajánlat Mayerhoffer Péter, majd Kwizda növényvédelmi megoldások Kolozsvári László, Sumi Agro technológiai ajánlatok Tasi Attila által.

Lempert László szólt arról, hogy ez a tervezés időszaka, és a cégek szakmai segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak

Dr. Rákóczi Attila főigazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában