irodalom

2018.01.01. 19:54

Novellákat ír a gyomaendrődi Fehér József

A közelmúltban adták át a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. ­pályázatának díjait. Az intézmény a magyar irodalmi élet felfrissítése céljából hirdetett, az egész magyar nyelvterületet átfogó novella-,­ vers-, mese- és regényíró pályázatot, melyre csaknem ezer alkotás érkezett.

Balázs Anett

Novella kategóriában, háromszázhatvan alkotó közül a gyomaendrődi­ Ványai Fehér József megosztott második helyezést ért el a Doktor Keserű széttépi ­Lenin–Lennont című novellájával. A Fehér József néven Dévaványán született szerző jelenleg Gyomaendrődön él, újságírással és írással foglalkozik.

– A nevem elé azért írtam a Ványai szót, mert szeretném magam megkülönböztetni a magyar közéletben ismert névrokonaimtól. A nyolcvanas évek vége óta szerepelek folyóiratokban. Irodalmi­ publikációm sora némelyik orgánumban több alkalommal is megjelent, ezért nem szeretném, ha félreértés adódna a névegyezés miatt.

A szerző felvétele

– Ez a novella kifejezetten erre a pályázatra készült vagy egy korábbi alkotását küldte be a felhívásra?

– Nem titok, ez egy meglévő­ novella volt. A rendszerváltás előtti időkbe ­vezet vissza a történet, ahol egy vidéki­ felsőoktatási intézményben Doktor Keserű egy ­helyi ­tanár, aki az ÁVH-tól szerelt le 1956 után és aki politikailag eléggé megkeserítette az akkori fiatalok ­életét; főleg azokét, akik a korabeli­ rendszerrel szem­­benő ­magatartást mutattak. Belejátszik még az is a történetbe, hogy baráti országok vendégdiákjai tanultak az intézményben, így egy kicsit korabeli szinten megjelenik az a ­szituáció, amely a mai időkben is konfliktusokat okoz, azaz a migránskérdés.

– A fő tevékenység az írás az életében, akár az újságírásról beszélünk, vagy éppen az irodalmi publikációit nézzük. ­Hogyan került erre a pályára?

– Írással már nagyon ­régen, szinte gyerekkorom óta foglalkozom. Amikor a Délkeletnél megkaptam az első hivatalos újságírói munkaszerződésemet, onnantól datálhatjuk a szakmai ­pályafutásomat. Ezzel együtt ­sajnos az újságírás kiszorította a fiatalkorban kezdődött irodalmi ambícióimat, hiszen amikor reggeltől ­estig cikkeken dolgoztam, akkor másra sajnos nem igazán ­jutott kapacitás. A huszonöt-harminc év után, mikor abbamaradt az újságírói tevékenységem, elhatároztam, hogy azokat a témákat, melyeket korábban elterveztem, most megvalósítom. Így ma már egy kötetre­ való novella született a ­tollamból. Bízom benne, hogy sikerül kiadni a közeljövőben.

– Mit jelent önnek az írás? Önkifejezés, tanulság, vagy éppen saját tapasztalatait dolgozza fel a sorok között?

– Talán mindez így együtt érvényesül az írásaimban. Úgy gondolom, ahhoz, hogy jó alkotások szülessenek, egy írónak rengeteget kell olvasnia, amelynek próbálok is eleget tenni, ezáltal inspirálódom. Valamint bejártam szinte az egész ­országot, és megadatott az is, hogy nagy vonalakban Európát is körbeutaztam. Anglia, Francia­ország, ­Benelux államok, Spanyolország, vagy fiatalabb koromban hátizsákos turistaként Lengyelország, Bulgária­. Igyekeztem körülnézni a világban, és ezek a tanulmányutak rengeteg tapasztalattal gazdagítottak, melyek szintén jó alapot ­adtak egy-egy novella írásához.

Egykor saját lapot is kiadott

Fehér József legutóbb a ­Magyar Nemzet tudósítójaként és a Csabai Mérleg felelős szerkesztőjeként tevékenykedett. Másfél évtizedig írt Békés megyei lapoknak, a Heti Kelet című lapot maga alapította és adta ki négy éven át. Külső munkatársa volt a Szabad Földnek. A nyolcvanas évek vége óta rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban. Két ­tucat könyv előállításában vett részt, legtöbben mint szerző, de emellett szerkesztőként is közreműködött. A Magyar Írószövetség tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában