tripla öröm

2018.01.09. 06:48

Két borjút várt a csabacsűdi gazda, de három érkezett

Három borjú érkezett egyszerre, egy tehéntől az év második napján, óriási örömöt okozva ezzel Kerek Mihály csabacsűdi gazdának. A hármasikrek egészségesek, jól vannak, szépen fejlődnek anyjuk mellett.

B. A.

Kerek Mihály két borjú érkezését várta, amelyre korábban is volt már példa, hiszen a férfi közel húsz éve foglalkozik szarvasmarha tenyésztéssel, hobbi szinten. Mivel alaposabb ultrahangos vizsgálat ez esetben nem készült, így igazi meglepetés volt, hogy a két újszülött után egy harmadik lábpár is kikandikált a tehén farából.

– Sejthető volt, hogy nem egy boci lesz, hiszen mikor a tehén kitágult és eldobta az úgynevezett fejvizet, onnantól kezdve semmit nem csinált csak várt türelmesen – árulta el a gazda.

Hozzátette egy ilyen speciális helyzetben nagy teher nehezedik az anyára. A borjak születésénél rendszerint a két első lábuk közé van szorulva a fejük és az ellés természetes módon zajlik. Azonban farfekvésnél a hátsó lábak bújnak ki először, így a borjú feje beszorulhat a hasa alá, ami a jövevény fulladását is okozhatja. Az iker elléseknél a tehén tudja ezt, ezért is várja az emberi segítséget. A bocik délután négy és öt óra között láttak napvilágot, állatorvosi segítséggel. Az üsző farral, míg öccsei fejjel indultak neki a nagyvilágnak.

– Másfél órán át vártuk az állatorvost, akinek a segítségével először az üszőt, majd a másik két kisbikát is sikeresen, komplikáció nélkül kihúztuk. Magyartarka tehén és limuzin vérkeresztezéssel, mesterséges megtermékenyítés eredményei ők. Sajnos a tehenet nem bírtuk természetes módon vemhesíteni, ezért orvosi beavatkozás útján kapott egy injekciót, így beindult a peteérés, valószínű ennek a következménye a hármasiker születés – tudtuk meg Kerek Mihálytól.

Nagyüzemekben születés után szinte azonnal leválasztják az utódokat annak érdekében, hogy minél több tejet el tudjanak venni a tehéntől, amely pedig rendkívüli módon ragaszkodik a borjához. A csabacsűdi ikrek esetében a gazda azonban hagyja, hogy a bocik még egy ideig a tápláló anyatejet fogyasszák. A gondos tehén nem is szívesen mozdul a kicsik mellől.

– A borjak már megtanultak vödörből is inni. Hat-nyolc hét múlva pedig áttérhetnek a szálas takarmányra. A nagyüzemekkel ellentétben, nálam három-négy hónapos korukig is hagyom, hogy anyatejet fogyasszanak a borjak. Sőt volt rá példa, hogy kilenc hónapos korban is anyatejet kapott egy bika, amely így egyévesen öt helyett hét mázsásra gyarapodott – hangsúlyozta a gazda.

Fotók: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában