Világsiker

2018.01.09. 11:22

Amerika szerint is aranyat ér az újkígyósi csili

Volt, aki földre rogyott a Kígyóscsili magas Scoville-értékkel bíró szószától, míg más „üdítőként” fogyasztja kevésbé csípős terméküket. Az újkígyósi pár, Bánfi Krisztián és Csongrádi Tímea kistermelői vállalkozása nemrégiben a csiliszószok bölcsőjében, Amerikában is tarolt: arany és ezüst minősítést szerzett a The World Hot Sauce Awards-on. A kezdésről, a nehézségekről és az elért sikerekről beszélgetett lapunk Krisztiánnal.

Nagy-Laczkó Viktória

A magyar csilitermesztők világában ismerősen cseng a Kígyóscsili neve, hiszen a kertjükben termesztett növényekből készült szósszal szép eredményeket ért el az újkígyósi páros tavaly az egyik legismertebb honi versenyen, Solymáron. A legutóbbi csilis megmérettetésen szerzett minősítések azonban nemcsak hazánkban tették ismertté az alföldi kistermelőket, hanem a tengerentúlon is. Krisztián és Timi négy mintát küldött postán az USA-ba, ahol két paprikaszószuk is felkeltette a zsűri érdeklődését.

A küldeményt októberben adták fel, és egészen karácsonyig kellett várniuk az eredményre. Végül a füstölt jalapeño paprikából készült chipotle szószuk arany, míg a whiskey-s BBQ-szószuk ezüst éremmel „térhetett haza”. Krisztiánék nagyon örültek az elismerésnek, mellyel megjutalmazták több éves munkájukat. A mostani sikerekig azonban rögös út vezetett, olykor kudarcok tették próbára kitartásukat, egyik évben például a termés jelentős részét ki kellett dobniuk egy gombafertőzés miatt.

– Tapasztalat és tudás nélkül vágtunk bele a csilitermesztésbe öt évvel ezelőtt. Az egyik ismerősöm hozott ajándékba egy csiliszószt. Miután megkóstoltam, egyből tudtam, hogy én is akarok ilyet készíteni. Még aznap megrendeltem a magokat Spanyolországból és Amerikából – emlékezett vissza a kezdetekre Krisztián. – Mivel csak magunknak szántam, eleinte nem néztem, mit és honnan rendelek és a termesztésre sem fordítottam kellő időt. Így volt, hogy megsült a palánta, de előfordult, hogy egy gombabetegség vitte el az állomány felét, sőt, az első két évben a termés háromnegyedét ki kellett dobnunk különféle kártevők miatt. Hol sikerült a néhány üvegre elegendő palántamennyiséget megtermelni, hol nem.

Az elkészült szószok különleges ízére azonban már kis mennyiségben is felfigyeltek a rokonok, barátok és ismerősök, akik ekkor még ajándékba kapták a csilipépet. Idővel elkezdett nőni az érdeklődés a házi termék iránt.

– Az egyik barátom azt mondta, ezért még pénzt is adna. Soha nem gondoltam arra, hogy ki tudom egészíteni a fizetésem a csiliszósz készítésével. Sokat töprengtünk, hogy belevágjunk-e, mert egy nagyobb befektetést igényelt az indulás, de végül amellett voksoltunk a párommal, hogy professzionálisabb csilitermesztők leszünk a főállásunk mellett – árulta el a tulajdonos, aki ettől kezdve folyamatosan „falta” a paprikás könyveket, megtanulta a termesztés összes fortélyát és elkezdett komolyan foglalkozni az üzlettel. Végül – egy nagyobb beruházás után – két évvel ezelőtt sikerült elérniük a céljukat, megalapították a Kígyóscsilit, és jelenleg 16 fajta paprikát termesztenek több ezer négyzetméteren.

A termesztés egész évre munkát ad a párnak, ugyanis mindent ketten csinálnak a magvetéstől az üvegezésig. A magokat januárban, februárban vetik el a fóliasátrukban, a palánták kiültetésére májusban kerül sor, a szüretelésre pedig júliusban és augusztusban. Ezt követi a paprikák leszedése, darabolása, savanyítása és fűszerezése, ami Krisztián feladata, Timi pedig az üvegezéskor és a címkézéskor veszi át a stafétát, azonban akad még egy nagyon fontos dolga az újkígyósi hölgynek.

– A paprikák csípősségét az úgynevezett Scoville-skálán mérik, a csípősséget jelző érték 0 és 2,2 millió közé eshet. A mi kertünkben a legédesebb fajtától a legerősebbig megtalálható mind közül. A befőzéskor természetesen minden terméket meg kell kóstolni, amiben nagy segítség Timi, ugyanis nem bírom a nagyon csípős szószokat, ezért ő az, aki leteszteli az íz-világukat – mondta el Krisztián, aki mindig újabb ízek párosításával kísérletezik, s élettársán kívül, a kórházban dolgozó munkatársai véleményére ad e téren. Elmondása szerint csak akkor kezdi meg a nagyüzemi termelést, ha mindenki rábólint az osztályon.

A termékpalettán érdekes kombinációk is helyt kapnak, úgymint a szedres, meggyes kreatúra, de az extra csípős csili iránt is nagy a kereslet. A legerősebb 1,5 milliós értékkel bíró termékével többen megküzdöttek már, volt, aki összerogyott a csípősségétől, de az igazi fanatikusok hetente járnak a legerősebb fajtáért. Az egyik állandó vendég üvegből issza a BBQ-s összeállításukat, de van, aki a teája ízesítéséhez is a szószukat használja.

– Próbálok arra törekedni, hogy a lehető legnagyobb mértékben bio legyen az, amit kiadok a kezem közül, ezért nem vásárolok más termelőktől olyan alapanyagot, amit én is elő tudok állítani. Így, ha valamiből kevesebb terem, az érthető módon a termékkínálatunkra is kihat – vázolta fel filozófiájukat a tulajdonos. – Persze így kevesebb anyagi haszonnal számolhat az ember, de engem nem a gazdagság elérése motivál.

Az egyedüli étel, amihez nem tudja elképzelni csilit az a tejbegríz. Beküldött kép.

A csili jótékony hatása

A chili paprikákban rengeteg C-vitamin található, akárcsak csemege társaikban. Egy 4,5 dkg-os chili paprika bőven fedezi egy átlagos felnőtt ember C-vitamin szükségletét. A csípősségért a kapszaicin nevű molekula felelős. Ez a vegyület képes aktiválni az egyik hőérzékelő receptort a nyálkahártyánk sejtjein, ezért érzünk égő érzetet a szánkban ha chilit fogyasztunk. Talán meglepő, de a kapszaicin és azt tartalmazó krémek, kenőcsök, tapaszok kitűnően használhatóak mérsékelt erősségű fájdalomcsillapítóként külsőleg izomfájdalmakra és ízületi gyulladásokra. A rendszeres, de mértékletes kapszaicin fogyasztás több komoly kutatás alapján is segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésében. Túlzott fogyasztása viszont tartós emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Éppen ezért fogyasszuk mértékkel – hívta fel a figyelmet Papp Andrea biológus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában