vádemelés

2018.08.08. 09:20

Egy évet kaphat az idős férfi, aki miatt motorosok szenvedtek balesetet

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 76 éves békéscsabai férfival szemben, aki 2017. szeptemberében Békéscsaba külterületén nem adta meg az elsőbbséget három motorosnak, akik a baleset következtében súlyos sérüléseket szenvedtek.

beol.hu

Fotó: Kiss Zoltán

A vádlott tavaly szeptember 30-án 14 óra 15 perc körüli időben személygépkocsival közlekedett Békéscsaba lakott területén kívül a 47-es számú főúton Békéscsaba felől Mezőberény irányába. A vádlott a haladása közben a 47-es számú főútról a Felsőnyomás tanya 145. számú ingatlanhoz vezető útra úgy kanyarodott nagy ívben balra, hogy eközben nem biztosított elhaladási elsőbbséget a főút úttestjén vele szemben motorkerékpárral közlekedő és egyenesen továbbhaladni szándékozó sértettnek, így összeütköztek – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta megyei főügyész-helyettes.

 

Ezt követően a gépkocsinak nekiütközött az első motor mögött, vele azonos irányban haladó további két motorkerékpár is. A baleset következtében az első és a második motorkerékpár vezetője súlyos sérüléseket szenvedett, náluk maradandó fogyatékosság kialakulása valószínűsíthető. A harmadik motor vezetője könnyű, míg utasa szintén súlyos sérüléseket szenvedett.

A vádlott a cselekményével megszegte a KRESZ 31.§ (5) bekezdés c) pontjának ca) alpontjában foglaltakat, amely szerint elsőbbséget kel adni, ha a 28.§ (2) bekezdésben foglaltakból más nem következik, a balra bekanyarodó járművel az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű részére.

Fotó: Kiss Zoltán

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tétel 1 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült 400 000 forint összegű bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Korábban írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában