öngyilkossági kísérlet

2018.01.18. 09:38

Berúgott, majd fel akarta robbantani magát

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán közveszély okozásának kísérlete miatt a Gyulai Járásbíróság azt az öngyilkosjelölt 50 éves férfit, aki 2016 szeptemberében Kondoroson, otthonában megnyitotta a gázcsapokat, majd rágyújtott egy cigarettára. Fel akarta robbantani magát, de ezzel többeket is veszélybe sodort volna.

L. B.

A részeg B. L. 2016. szeptember 12-én 23 óra körül úgy döntött, hogy önkezűleg véget vet – ahogy fogalmazott: keserves – életének. Ezért kondorosi, Gépállomás utcában lévő otthonában, a gáztűzhelynél megnyitotta a csapokat, a háromból kettőt ki is támasztott fakanállal, derelyevágóval, hogy a gázömlés a maximális legyen – áll a vádirati és ítéleti tényállásban.

Aztán felhívta a szomszédot, megkérdezte tőle, hogy mennyi idő kell a bumm eléréséhez, ahhoz, hogy a felgyülemlett gáz berobbanhasson, amennyiben rágyújt a cigarettára. A szomszéd nem adott tippet, hanem megpróbálta lebeszélni a vádlottat tettéről, kérte, hogy fejezze be a bohóckodást, aki azonban erre nem hallgatott. A gázcsapokat nyitva hagyta és rágyújtott egy cigarettára. A szomszéd értesítette a hatóságokat, akik megérkezésekor a vádlott szájában ott lógott a cigaretta.

A rendőrök és tűzoltók gondoskodtak végül a gáz elzárásáról, az ingatlan áramtalanításáról, majd azt átszellőztették, mivel valóban gázszag volt érezhető.

Ha a gázömlés miatt robbanás következett volna be, akkor kitörtek volna a nyílászárók üvegei, a nyílászárók tokostól szakadtak volna ki, mindezek pedig életveszélyes sérüléseket okozhattak volna azoknak, akik a környékben tartózkodnak – ismertette a vádhatóság. A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség ezért közveszély okozásának kísérlete miatt emelt vádat B. L. ellen.

Az 50 éves, Kondoros után jelenleg Körösladányban élő, rokkantnyugdíjas férfi nem vitatta: minden úgy történhetett, ahogy elhangzott, igaz, nem emlékszik semmire attól a pillanattól, hogy hazament a kocsmából addig, hogy kórházban van. Aznap összeveszett testvérével, kiderült, hogy édesanyja beteg. Kilátástalannak látta helyzetét, ezért határozott úgy: öngyilkos lesz, csak ez járt a fejében. A kocsmában feleseket fogyasztott, sörözött – gyógyszerekre ivott.

A szakértő szerint érzelmileg labilis, évek óta pszichiátriai kezelés alatt álló vádlott akkoriban alkoholista is volt. Idő közben részt vett egy elvonókúrán, és állítólag azóta egy korty alkoholt sem ivott. B. L. elmondta: nem ez volt az első öngyilkossági kísérlete. A történtek után szégyellte magát, bántotta a lelkiismeret, hogy többeket veszélybe sodorhatott volna, ha valóban bekövetkezik a robbanás. Ha lehetne, mindent visszacsinálna.

Másokat is veszélybe sodort

A Gyulai Járásbíróság szerdán bűnösnek mondta ki a vádlottat közveszély okozásának kísérletében. Ezért – három évre felfüggesztve – két év szabadságvesztésre ítélte B. L.-t, továbbá kötelezte a több mint 200 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére, illetve elkobozta azt a Karancs gáztűzhelyet, amivel a bűncselekményt elkövette. A döntés jogerős.

– Jelen esetben a bűnelkövető valahol áldozat is az előzmények ismeretében, de azok nem teszik meg nem történtté azt, ami történt. Nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, hogy a vádlott tette miatt emberi életek voltak, lehettek volna veszélyben, és hogy a hatóságnak kellett beavatkoznia. A vádlott tisztában volt tette súlyával – emelte ki az ítélet indokolásában dr. Varga László bíró.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában