Vádirat

2024.02.07. 09:53

Többszörös combcsonttörés lett a fakivágás eredménye

Súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélt egy 44 éves büntetlen előéletű békéscsabai, és egy 52 éves, szintén büntetlen előéletű okányi férfit a a Békéscsabai Járásbíróság a Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján.

dr. Nagy Szilvia

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Az előkészítő ülésen elhangzott, hogy a férfiak megsértették a munkavédelmi foglalkozási szabályokat, emiatt súlyosan megsérült egyik kollégájuk. A járásbíróság a 44 éves férfival szemben 360 ezer forintos, míg társával szemben 200 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki, emellett mindkettejüket két évre eltiltotta az erdészeti jellegű tevékenységek végzésétől.  Az ítélet jogerős.

A Békés Vármegyei Főügyészségen elmondták, hogy a vádbeli időben a 44 éves férfi főépítésvezető beosztásban dolgozott egy vasúti pályák karbantartásával, felújításával foglalkozó cég békéscsabai telephelyén, míg az 52 éves férfi előmunkás volt, azaz a kiadott munkák során a munkáscsapatok irányítását végezte. A cég alkalmazottai 2022. január 21-én 6 óra 30 perckor kezdték munkájukat a 44 éves férfi vezetésével; a munkavállalók feladata a telephelyen lévő két elöregedett nyárfa kivágása volt. A fadöntést és a benzinmotoros fűrész kezelését az 52 éves férfi végezte, aki nem rendelkezett az ehhez előírt végzettséggel, illetőleg a benzinmotoros fűrész kezeléséhez szükséges képesítéssel sem.

Az első fa kivágása rendben zajlott, ám a második kidöntése során baleset történt. Azért, hogy a kívánt irányba dőljön, a fa egyik, körülbelül tíz méteres magasságban lévő Y elágazásán a kft. munkavállalói átdobtak egy kötelet, a végére kötött egy méter hosszú, 8-10 centiméter átmérőjű ággal. A kötelet visszahúzva az ág keresztben befeszült az Y elágazásba, majd a kötelet egy teherautó vonószemére kötötték, ami nagy erővel húzta. A döntő vágás közben a fa a törzsének tengelye körül elfordult, így az Y elágazásból kicsúszott a kötélre kötött ág, és oldalirányba kivágódott. Az elszabadult kötélvég a hozzá kötött ággal együtt a fától körülbelül negyven méterre lévő munkavállaló combjának csapódott. A sértett a földre esett, a baleset következtében súlyos, többszörös combtörést szenvedett. A tényleges gyógyulás hét hónapot ölelt fel, és műtéti beavatkozást, csontbeültetést is indokolt.

A Békés Vármegyei Főügyészségen elmondták, hogy a munkavédelemről szóló törvény értelmében a munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók, sem a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét és biztonságát ne veszélyeztesse. A munkahelyi baleset azért következett be, mert a terheltek megsértették a rájuk irányadó munkavédelmi, munkabiztonsági, foglalkozási szabályokat. A főépítésvezetőnek a munka megkezdése előtt gondoskodnia kellett volna arról, hogy a veszélyeztetett körzetben senki ne tartózkodjon, illetőleg a szabálytalan munkavégzést le kellett volna állítania. Amennyiben a láncfűrészt használó másik terhelt rendelkezett volna a fadöntéshez előírt végzettséggel, illetve fakitermelő szakmunkásként a legalább kétéves szakmai gyakorlattal, úgy észlelhette, illetve feltételezhette volna az elöregedett fa korhadtságát. Lehetősége lett volna a megfelelő technológiát alkalmazni tevékenysége során, sőt  gondoskodhatott volna a veszélyeztetett terület kiürítéséről is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában