Letartóztatásban

2024.01.25. 11:45

Halálos gázolás: elütötte és sorsára hagyta a vésztői nő a gyalogost

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztása miatt kezdeményezte a Gyulai Járási Ügyészség egy 25 éves büntetlen előéletű vésztői nő letartóztatását, aki még 2022 februárjában elütött egy gyalogost, de nem állt meg segítséget nyújtani, hanem továbbhajtott.

dr. Nagy Szilvia

Elhagyta a baleset helyszínét.

Fotó: Illusztrácó: MW-archív

A Békés Vármegyei Főügyészségen elmondták, a nő tavaly február 22-én az esti órákban egy személygépkocsival közlekedett Vésztő lakott területén, a Békési úton haladt a városközpont felől Tarhos irányába 40 kilométer/órás sebességgel. Figyelmetlensége miatt nem észlelt és elütött egy gyalogost, aki a bal keze felől lépett az úttestre. Megállapították: amennyiben idejében észlelte volna a nőt, intenzív fékezéssel meg tudott volna állni. A baleset következében a 47 éves sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett és a terhelt megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott a helyszínről Tarhos irányába. A hátrahagyott, magatehetetlen, még élő gyalogos testén áthaladt egy másik személyautó, aminek következtében elhunyt. A főügyészségen aláhúzták: életét a szakszerű segítségnyújtás sem menthette volna meg; az utóbb bekövetkezett gázolás csak elősegítette a halál bekövetkeztét.

A Békés Vármegyei Főügyészségen hangsúlyozták, cselekményével a nő megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, amely szerint, aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon. Emellett a balesettel érintett jármű vezetője köteles azonnal megállni, s a sérült, vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani. Ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíteni kell, és a lehetőséghez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről; a helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni.

A nővel szemben a letartóztatás elrendelésének több különös oka is fennállt. A kényszerintézkedés kezdeményezésére elsősorban a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöbölése miatt volt szükség, de fennállt annak a lehetősége is, hogy a terhelt szabadlábra kerülése esetén a bizonyítás eredményét veszélyeztetné. A Gyulai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértett, és a terhelt letartóztatását egy hónapra elrendelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában