Csalás

2023.11.28. 10:15

Megszerezte ismerőse bankszámlájához a kódokat

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában elzárás büntetés kiszabására tett indítványt egy 32 éves büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő, jelenleg is más ügyből kifolyólag letartóztatásban lévő szentesi férfi ellen, aki bankszámlához tartozó belépési kódok jogosulatlan felhasználásával okozott kárt a bankszámla tulajdonosának.

Papp Gábor

Forrás: Shutterstock

A járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze a férfit a sértett részére okozott kár megtérítésére.

A férfi tavaly január 12-én egy ismerőse szarvasi házában tartózkodott és ennek során hozzáfért az ismerőse bankszámláinak adataihoz – többek között az internetes banki felülethez tartozó belépési azonosítóhoz, kódhoz – melyet ismerőse a lakáshoz tartozó műhelyben, látható helyen tartott. Ezt követően a férfi a jogosulatlanul megismert, illetőleg a sértett tulajdonában lévő telefonon érkezett belépési kóddal belépett a sértett bankszámláját vezető pénzintézet internetes banki felületére és ott a sértett bankszámlájáról jogosulatlanul átutalt 55 ezer forintot egy gádorosi férfi bankszámlájára. A férfi egy általa néhány nappal korábban interneten vásárolt mobiltelefon vételárát egyenlítette ki ily módon a sértett pénzéből, de a sértett tudta és beleegyezése nélkül.

A férfi a jogosulatlanul megszerzett banki kódok és az átutalási kódok jogosulatlan felhasználásával, jogtalan haszonszerzés végett a sértett bankszámlájához jogosulatlanul hozzáfért és a jogosulatlan adatok banki rendszerben történő felhasználásával 55 ezer forint kárt okozott, mely nem térült meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában