Cserbenhagyás

2023.06.18. 06:34

Ittasan balesetet okozott, majd tovább hajtott Békéscsabán

Cserbenhagyás vétsége és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 46 éves büntetlen előéletű medgyesegyházi férfi ellen, aki teherautóval ittasan okozott balesetet, de nem állt meg a helyszínen.

Papp Gábor

Forrás: Shutterstock

A férfi tavaly július 22-én nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott el, ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy egy kölcsönben nála lévő teherautó volánja mögé üljön, és azzal, azt vezetve a délutáni órákban Békéscsaba lakott területén, a Temető soron a Szabolcs utca felől a Bartók Béla út irányába közlekedjen. Haladása közben a Temető sor – Bartók Béla út kereszteződésében a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzésére megállt az egyenesen haladó forgalmi sávban. Mögötte egy másik teherautó érkezett a kereszteződésbe, amely a férfi által igénybe vett, egyenesen haladó forgalmi sáv mellett jobb oldalról kialakított jobbra kanyarodó fogalmi sávban haladt szabályosan, majd jobbra bekanyarodott a Bartók Béla út külső sávjába, ahol az Orosházi út felé közlekedett tovább. 

Miután a férfi forgalmi sávját irányító lámpa zöldre váltott, a tehergépkocsival elindult, azonban az útburkolati jelek és jelzőtáblák által meghatározott kötelező, egyenes haladási iránytól eltérően ő szintén jobbra kanyarodott a Bartók Béla útra és az Orosházi út irányába indult el. A jobbra kanyarodás után a Bartók Béla út külső forgalmi sávjába kívánt sorolni, melynek során az általa használt tehergépjárművel nekiütközött az e forgalmi sávban szabályosan közlekedő tehergépkocsinak.

Az ütközés következtében mindkét gépjármű karosszériaelemei megrongálódtak, illetve a járművek stabilitását kizárólag ellenkormányzással lehetett csak megtartani. Annak ellenére, hogy az ütközés hanghatással, járműrongálódással és stabilitásvesztéssel is járt, így azt a férfi észlelte, nem állt meg, a baleset helyszínéről a belső forgalmi sávban az Orosházi út irányába anélkül távozott, hogy meggyőződött volna arról, hogy a baleset folytán valaki megsérült-e, segítségnyújtásra szorul-e. A baleset következtében személyi sérülés ugyan nem történt, de reális veszélye volt annak, hogy a másik, vétlen jármű vezetője megsérüljön.

A vétlen teherautó vezetője az általa vezetett járművel a terhelt után indult és a megállítás szándékával hang- és fényjelzéseket alkalmazott. Az Orosházi út egy távolabbi helyén mindketten megálltak, majd a sértett telefonon értesítette a történtekről a hatóságot. A terhelt férfi ezt követően beszállt az általa használt gépkocsiba, annak motorját beindította, azonban a helyszínről a sértetti felszólítás és az időközben fellépő jármű-meghibásodás miatt végül nem tudott távozni. A férfi a cselekmény időpontjában súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt.

A férfi a cselekményével megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, amely szerint járművet az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. A cselekményével megszegte továbbá a KRESZ-ben foglaltakat, mely szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában