Balesetmegelőzés

2023.03.29. 14:29

Most mindenki kipróbálhatja a részegszemüveget Békésben

Ittasan járművet vezetni kockázatos, balesetveszélyes. Békés vármegyében a rendőrség erre igyekszik felhívni a figyelmet úgy, hogy 11 városban bemutatja az ittas állapotot szemléltető szemüveget, amit bárki kipróbálhat.

Beol.hu

Archív fotó: MW

A rendőrség rendszeresen felhívja a figyelmet a szabálytalan közlekedés, így az ittas vezetés veszélyeire is. Az alkohol megváltoztatja az érzékelési képességeket. Az ittas ember torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem tudja jól megbecsülni a körülötte lévő dolgok, épületek távolságát, méretét, a közeledő járművek távolságát, sebességét, ráadásul veszélyhelyzetekben sem olyan gyorsan és úgy cselekszik, mint józanul – derül ki a police.hu felhívásából.

A posztalkoholos állapot, az úgynevezett „másnaposság” is veszélyes. Ilyenkor a fáradság gyakran rossz közérzettel párosul, mely egyrészt elvonja a figyelmet a vezetésről, másrészt a reflexek is tompulnak és ennek következtében kiszámíthatatlanná válnak a járművezető reakciói.

A Békés Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság a városi rendőrkapitányságokkal együttműködve április 3-a és 7-e között Békés vármegye 11 településén tart figyelemfelhívó akciót. 

A program lényege, hogy bárki kipróbálhatja az úgynevezett „részegszemüveget”, amely megmutatja, mit lát a környezetéből az ittas ember. Az érdeklődők az alábbi helyszíneken és időpontokban gyalogosan, illetve biztonságos körülmények között kerékpárral is megtapasztalhatják, hogyan tudnának közlekedni, ha előtte alkoholt fogyasztanának.

A rendőrség a közlekedésbiztonság javítása érdekében változatlanul minden nap végzi a közúti ellenőrzéseket és következetesen intézkednek a szabálytalankodókkal, így az ittas vezetőkkel szemben is. Ez a munka azonban mit sem ér, ha maguk a közlekedők nem foglalkoznak azzal, mekkora veszélybe sodorják magukat, ha nem tartják be az előírásokat, nem figyelnek egymásra, nem vigyáznak családtagjaikra, gyermekeikre. A felelőtlenségnek nagy ára, súlyos és visszafordíthatatlan következménye lehet, ezért kérik, hogy mindenki közlekedjen szabályosan!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában