Veronai halálbusz

2023.01.28. 17:29

Háborognak az olaszok, hogy Magyarországon vonult börtönbe a csabai sofőr

Tizennyolc áldozata volt a veronai autóbusz balesetnek. A békéscsabai buszsofőr, aki magyar diákokat szállított haza egy sítáborból, elaludt vezetés közben.

Hatalmas felháborodást keltett az olaszoknál, hogy végül mégsem Olaszországban tölti le büntetését a halálbusz magyar sofőrje, V. János, akit 6 év szabadságvesztésre ítéltek – írja a borsonline.hu.

A katasztrófa ügyében párhuzamosan két nyomozás indult: az egyiket a veronai ügyészség, a másikat a magyar rendőrség vezette. Az olaszországi nyomozás 2018 februárjában ért véget: hat ember ellen indított vizsgálatot az olasz igazságszolgáltatás. Olaszországban, Veronában 2018-ban kezdődött meg a büntetőper 6 ember ellen: az autóbusz magyar vezetője, az A4-es autópálya Brescia-Padova szakaszáért felelős mérnök, az érintett sztrádaszakasz biztonsági elemeit tervező és ezek építését irányító műszaki hivatal vezetője, valamint az Anas olasz autópálya-üzemeltető vállalat három mérnöke ellen, akik a biztonsági elemekért voltak felelősek.

 A sofőr kérésére a kiadatási kérelmet elutasították 2022 szeptemberében, így a büntetését Magyarországon tölti. Mint megírtuk, polgári pert kell indítaniuk a veronai busztragédiában elhunytak családjainak azért, hogy behajthassák az olasz határozatban foglaltakat és megkaphassák a békéscsabai sofőrrel szemben kirótt kártérítést.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában