Pénzbüntetés

2022.04.05. 08:22

Engedély nélkül tárolta a veszélyes hulladékot egy csabai férfi

Veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 36 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, aki autóbontásból származó veszélyes hulladékokat helyezett el engedély nélkül az autóbontó területén.

Illusztráció: Shutterstock

A férfi 2019-től kezdődően 2021 júniusáig Gyulán, egy általa használt ingatlanon autóbontási tevékenységet folytatott, azonban az ebből származó hulladékot az ingatlan területén oly módon helyezte el, hogy az ehhez szükséges hatósági hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkezett. 

A terhelt az illegális autóbontási tevékenysége során az ingatlan lebetonozott udvarán autóbontásból származó anyagokat, tárgyakat – így 20 db részben szétbontott személygépkocsit, nagy mennyiségű alkatrészeket és egyéb eszközöket – helyezett el és tárolt, valamint egy kb. 200 literes vashordót, amelyből az olaj szivárgott és a talajt is olajjal szennyezte be. 

A terhelt által az ingatlanban tárolt autóbontásból származó olajszármazékok, a gépjárművekből kiszerelésre nem kerülő övfeszítők és légzsákok robbanó patronjai, az elektronikai hulladékok, valamint az azbeszt tartalmú fékbetétek veszélyes hulladéknak minősülnek, mivel „Robbanásveszélyes”, „Tűzveszélyes” vagy „Környezetre veszélyes” veszélyességi jellemzőkel rendelkeznek.

 

A férfit a hulladékgazdálkodási hatóság 140 ezer forint hulladékgazdálkodási bírsággal sújtotta és kötelezte az ingatlanon felhalmozott, gépjárművek bontásából keletkező hulladékok elszállítására és érvényes hatósági engedéllyel rendelkező hulladékkezelők részére történő átadására, amely kötelezettségének a terhelt eleget tett, ezáltal a jogszabálysértő állapotot az ingatlanban megszüntette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában