Lopás

2022.03.23. 07:08

Fát lopott két gyulai férfi

Folytatólagosan, társtettesként elkövetett kényszerítés szabálysértési eljárásban vétség kísérlete miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 29 éves és egy 19 éves gyulai férfi ellen – mindketten büntetett előéletűek, jelen eljárásban visszaesőnek minősülnek –, akik életveszélyesen megfenyegették azt a férfit, aki feljelentést tett ellenük.

beol.hu

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

A két férfi 2021. január 31-én Gyula Szeregyházi részén egy magántulajdonban álló erdőből akácfát vágtak ki abból a célból, hogy azt eltulajdonítsák. A kiserdő mellett lévő tanyában egy férfi – a későbbi sértett – él az édesapjával; mindketten észrevették a jogosulatlan fakivágást, és felszólítotték a két férfit, hogy hagyják abba a cselekményüket. A terheltek a felszólítás ellenére is folytatták a favágást, ezért a tanyában lakó sértett telefonon szólt a rendőröknek. A rendőrök ki is mentek a helyszínre és tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt eljárást indítottak a két terhelttel szemben. 

A fakivágás után kb. egy hét elteltével a terheltek ismét megjelentek a tanyánál és kiabálni kezdtek a sértettnek, hogy jöjjön ki az ingatlanból. A felszólításukra a sértett kiment a házból, odament hozzájuk, a terheltek pedig kiabálva megfenyegették azzal, hogy ha nekik bármilyen hátrányuk, bajuk lesz a fakivágásból, falopásból, akkor rá fogják gyújtani a házat. Egy hét múlva az egyik gyulai dohánybolt előtt a 19 éves terhelt összetalálkozott a sértettel, odament hozzá és megfenyegette azzal, hogy ne merjen semmit mondani a rendőrségen, mert „bajok lesznek”. Ezt követően a fiatal férfi kis erővel ököllel két alkalommal gyomron, egy alkalommal állon ütötte a sértettet. Néhány nap múlva a terheltek ismét megjelentek a tanyánál, hívás nélkül bementek a házba és odaadták egyikük vallomását a sértettnek. Ezután felszólították a sértettet, hogy azt olvassa át, és ha behívják a rendőrségre, akkor olyan formában tegyen vallomást, mint ahogy az az okiratban le van írva, „különben bajok lesznek”. Ezt követően még egyszer összetalálkoztak a városban, amikor a terheltek ismét felhívták a sértett figyelmét arra, hogy „okosan beszéljen”.  A terheltek kényszerítő magatartása nem vezetett eredményre, a sértett a valóságnak megfelelő vallomást tett a szabálysértési eljárásban. A Gyulai Járásbíróság utóbb a szabálysértési eljárásban 50-50 ezer Ft pénzbírságot szabott ki a két férfival szemben.

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az idősebbik terheltet végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje azzal, hogy abból a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható, ezen felül tiltsa el a közügyek gyakorlásától is, míg a cselekmény elkövetésekor 18 éves terheltet próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában