galériával/videóval

2021.09.29. 13:55

Rendőrök helyszíneltek a békéscsabai repülőtéren

Az elméleti tudásfelmérés után a gyakorlatban mérettették meg magukat a X. Országos Baleset-helyszínelő Verseny résztvevői, akik a békéscsabai repülőtéren előkészített ügyességi pályákon és baleseti helyszíneken bizonyították rátermettségüket, illetve szereztek újabb tapasztalatokat.

Vásári Erzsébet

20210929 Békéscsaba Rendőrségi helyszínelő verseny a reptéren fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Gyakorlati megmérettetéssel folytatódott szerdán a X. Országos Baleset-helyszínelő Verseny immár a békéscsabai repülőtéren, ahol 19 csapat – 18 megye és a Budapesti Rendőr-főkapitányság kollégái – összesen kilenc helyszínen mérte össze tudását.

Feuerwerker Béla alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, a területen baleseti helyszíneket és ügyességi pályákat állítottak fel. Előbbinél kollégáiknak vizsgálódni, elemezni és mérni kellett, utóbbinál pedig különböző feladatokat végrehajtani járműveikkel.

Szituációs feladatok is vártak a versenyzőkre /Fotók: Bencsik Ádám/

A versenypályákat bejárva megtudtuk, az egyik helyszínelésre váró baleseti szituáció a kerékpáros és tolószékes személy ütközése volt, amelyben egy kisebb vita is kialakult az elszenvedő felek között. Itt a versenyzők a felek meghallgatásával kezdtek, majd felmérték a járművek műszaki állapotát, illetve távolságát.

A következő esetnél a tanúk meghallgatása alapján, illetve a rendelkezésre álló nyomokból kellett egy komplett helyszíni anyagot (szemlét, fényképmellékletet és helyszíni rajzot) összeállítania a helyszínelőknek.

Ennél a szituációnál személyautós balesetezett, az okok között pedig szerepelt egy úthiba. Itt is előkerült a fényképezőgép a nyomok rögzítése miatt, amiket beszámoztak, illetve lemérték a távolságokat.

Voltak továbbá ügyességi pályák, közöttük például a vezetéstechnikai, ahol időmérés mellett, egy meghatározott nyomvonalon kellett néhány feladatot végrehajtani a rendőrautókkal.

Videó: Tóth Nikolett

A Vas megyéből érkezett Németh László hírportálunk kérdésére elmondta, 2003 óta teljesít szolgálatot rendőrként, és pályafutása kezdete óta közlekedésrendészeti osztályon tevékenykedik. Először járőr volt, majd járőrvezető, 2007 óta pedig helyszínel. Kifejtette, ez a harmadik balesethelyszínelő versenye, amit az eddigi legjobbnak tart a társaság, a feladatok és a helyszín miatt is.

Hozzátette, a keddi elméleti teszt kifejezetten szakmai volt, kevésbé átlagos kérdésekkel, így szerinte azokból tanulni is lehetett, nem csupán számot adni bennük a tudásukról. Hozzátette, a rendezvény többi elemében is azt tapasztalja, hogy nem csak a megmérettetésről, hanem a tapasztalatszerzésről is szól, amit kamatoztathatnak majd a munkájukban.

Végül elárulta, beszélgetésünk előtt épp egy beállított baleseti helyszínen vizsgálódott. Majd hozzátette, célja, hogy végül a legjobb tíz versenyző között legyen, ami egyszer már sikerült, hiszen volt már ötödik helyezett.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elrajtolt-a-tizedik-balesethelyszinelo-verseny-4369235/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában