Tiltott eszközök

2021.05.07. 16:46

Hat geszti orvhalász ellen emelt vádat az ügyészség

Orvhalászat miatt emelt vádat hat geszti férfi ellen a Gyulai Járási Ügyészség, akik Biharugrán, a Begécsi-halastavakból több alkalommal is engedély nélkül és tiltott eszközzel fogtak ki halat.

L. B.

Tiltott eszközökkel és a tiltás ellenére halásztak a geszti férfiak /Illusztráció: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

Egyiküknek, egy 21 éves férfinak – aki korábban kétszer büntettek pont orvhalászat miatt – lopások miatt is felelnie kell, saját édesanyját is meglopta – közölték a megyei főügyészségen.

A vádhatóság jelezte, hogy a tórendszerben csak a tulajdonos folytathat halgazdálkodást, mindenféle halászat és horgászat tilos.

Ennek ellenére egy 26 éves és két 21 éves geszti férfi 2019 októberében kerékpárral kimentek az egyik tóhoz. Kikarózták a magukkal vitt 36 méter hosszú nyakzóhálót – amit meslenc hálónak is neveznek –, aztán távoztak, hogy majd később kiemelik a hálót. A terv szerint a halak egy részét hazavitték és megették, a többit pedig eladták volna. A halőrök a vadkamerák segítségével észlelték a hálót. Abban 19, egyenként 2,5 kilogrammos ponty volt, amiket visszaengedtek a tóba.

Tiltott eszközökkel és a tiltás ellenére halásztak a geszti férfiak /Illusztráció: Shutterstock/

Egy 45 és egy 46 éves geszti férfi tavaly áprilisban helyeztek el egy 30 méteres nyakzóhálót az egyik tóban, és tíz pontyot fogtak ki. Ám azokat nem tudták elvinni, mert a halőrök tetten érték őket, és a kopoltyúsokat visszaengedték a vízbe.

Tavaly szeptemberben az első esetben is szereplő 21 éves, a második ügyben is érintett 46 éves, valamint egy 48 éves férfi biciklivel kimentek az egyik tóhoz, és ott egy 7 méteres nyakzóhálót helyeztek el. Azzal öt, összesen 17 kilogramm súlyú pontyot fogtak ki, ezen felül a hálóba akadt egy harcsa és egy amúr is. A halőrök értesítették a rendőröket, akik a geszti temetőnél tartóztatták fel vádlottakat, de akkorra a kifogott halak elpusztultak.

A 21 éves férfi a saját édesanyját is meglopta. Bejáratos volt édesanyja házába, és annak tudta nélkül elemelt a hálószobából 10 ezer forintot, amit a közeli kocsmában alkoholra költött.

A járási ügyészség azt indítványozta, hogy a 21 éves férfit a bíróság a tetteinek beismerése esetén is ítélje végrehajtandó fogházbüntetésre, emellett rendelje el a korábban kiszabott 5 hónapos felfüggesztett fogházbüntetés végrehajtását is. Két vádlott felfüggesztett fogházbüntetést, két vádlott közérdekű munka büntetést kaphat, egy vádlott esetében pedig próbára bocsátást indítványozott a vádhatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában