vádemelés

2021.04.09. 09:06

Paplanárus fosztott ki egy idős nőt Békéscsabán

A Békéscsabai Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat egy 33 éves büntetlen előéletű marosvásárhelyi illetőségű, de szegedi tartózkodási helyű román állampolgárságú férfi ellen, aki ágynemű garnitúrákat akart egy idős nőre ráerőltetni, de végül kifosztás miatt kell felelnie.

Mint arról korábban beszámoltunk, a férfi január 25-én 10 óra körüli időben megjelent Békéscsabán, az egyik Szabó Pál téri lakótömbnél. Ekkor érkezett haza bevásárlásból a 73 éves idős nő, akinek a férfi azt állította, hogy szórólapokat oszt, ezért az beengedte a lépcsőházba. A férfinél 3 csomag ágynemű garnitúra volt, és mindenféle előzetes beszélgetés nélkül azt kérte az idős asszonytól, hogy adjon neki 89 ezer forintot. A sértett közölte, hogy nincs pénze, nem akar semmit sem vásárolni, és elindult felfelé a lépcsőn. Amikor a sértett a lakásának ajtajához ért és azt kinyitotta, még be sem lépett, a férfi hátulról betolta az előszobába és pénzt követelt tőle.

Fotó: police.hu

A sértett az étkezőn keresztül a hálószobába ment, ahová a férfi követte és továbbra is erőszakosan követelte, hogy adjon neki pénzt. Az idős nő ijedtségében a varrógép fiókjából kivett 5 db 10 ezer forintos bankjegyet, amelyből 3 db-ot a férfi kikapott a kezéből. A sértett ekkor kiabálni kezdett, hogy adja vissza neki a pénzt, mert ennyi az összes tartaléka. A férfi azt mondta áldozatának, hogy „ha nincs forintja, adjon neki eurót, vagy akasszon le egy festményt a falról”. A megrémült sértett közölte, hogy nem ad neki semmit, adja vissza a pénzét, vegye fel a csomagjait és hagyja el a lakást. Ekkor a férfi elment, azonban két ágynemű garnitúrát a lakásban hagyott.

A sértett idős koránál és betegségeinél fogva a bűncselekmény felismerésére és annak elhárítására csak korlátozottan volt képes. A terhelt a sértett részére okozott 30 ezer forintos kárt a nyomozás során megfizette, így az okozott kár megtérült.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekmény elkövetése óta letartóztatásban lévő férfit az előkészítő ülésen történő beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, utasítsa ki Magyarország területéről, a bűncselekmény eszközéül használt 2 db ágynemű garnitúrát kobozza el, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában