kék hírek

2021.03.17. 13:56

Komoly kalamajka keletkezett Gyulán a földútra tévedt kamion miatt

Tévútra, a Csabai út mellett dűlőútra vezetett egy kamionost a navigáció a hét elején Gyulán. A bécsi rendszámú, bolgár sofőr által vezetett kamion kiszabadítása ezt követően nem kis vesződséggel járt, és komoly kalamajkát okozott a környéken.

P. G.

A baleset-info.hu oldalon egy autómentő beszámolója alapján elevenítették fel a történteket. A helyszínre hívott autómentő közölte a kamionossal, hogy mennyibe kerül a mentés. A bolgár nemzetiségű kamionos az ár hallatára mindennek lehordta a segítségére érkezőt, majd elmondta, hogy érkezik egy traktor, és az majd olcsóbban kihúzza a járművet.

– A traktoros meg is érkezett kis idő elteltével. Mondom neki, hogy az lenne a legjobb, ha háttal húzná ki a kamiont a sárból. Mivel a bolgár kamionossal nem nagyon lehetett kommunikálni, de annyit kivettünk a szavaiból, hogy csak és kizárólag előre húzható ki a kamion

– idézi az autómentő beszámolóját a baleset-info.hu.

Hiába érkezett meg a segítség, az eset tovább bonyolódott /Fotók: baleset-info.hu/

A traktoros behúzta a zsákutcába a teherjárművet. Ezt követően a kamion próbált kitolatni az utcából, de a pótkocsi mindig leakadt, így képtelen volt a zsákutcából kimenni. Addig húzták a kamiont a zsákutcába, míg az utca el nem fogyott. Ezután próbálták hátrafelé kihúzni a kamiont, de nem sikerült. Még próbálták kihúzni drótkötéllel, vagy kutyalánccal, de sehogy sem akart kijönni a beszorult kamion az utcából, ugyanis minden húzásra felhasznált eszköz elszakadt.

A rendőr ezután felszólította a mentőcsapatot, hogy kárt okozó tevékenységet fejezzék be, és ha lehet ne folytassák tovább, mivel nem tartozik a tevékenységükbe. Két óra múlva visszament a kamionmentő, hogy megnézze, hogy mi történt. A gazdasági vállalkozó ott volt, és próbálták kiszabadítani a kamiont. Az esetnek az lett a vége, hogy a közterület felügyelőt ismét a helyszínre hívták, ugyanis a mentés során kivágtak három fát, de a kamion kiszabadult.

Veres András, a körzet önkormányzati képviselője kedden személyesen is járt a helyszínen. Mint azt hírportálunknak elmondta, a kamion hétfőn tévedhetett be a Bicere-jánoszugi töltött útra, majd le is csúszott a szakasz széléről. Az autómentővel nem akart megegyezni a bolgár sofőr, így ezt követően igyekeztek neki traktorral segíteni. Ez jó ideig nem sikerült, talán még a rakományt vagy annak egy részét is le kellett pakolni. Keddre sikerült úgy visszahúzni a kamiont az útra, hogy folytathatta az útját.

Dr. Csige Gábor, Gyula jegyzője hírportálunknak megerősítette, a régi Csabai út melletti egyik dűlőúton történt az eset.

– Az előzményekről mi is csak annyit tudunk, amit a baleset-info.hu cikkírója. Értesítették a rendőrséget és a közterület-felügyeletet is. A közterület-felügyelő a helyszínen dokumentálta az esetet, illetve a jelenlévők személyét – fogalmazott a jegyző.

Dr. Csige Gábor kiemelte, a mentés során károkozás is történt:

három fát kivágtak, a földút állapota károsodott, egy ingatlan tetőszerkezete rongálódott meg, valamint egy szántásba is beletolatott a sofőr.

A fák – amiket vélhetően a mentés során kivágtak –, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén találhatók, így az önkormányzat eljárni nem tud a károkozás kapcsán, viszont jelezték a KÖVIZIG-nek az esetet, és rendelkezésükre bocsátják a felvételeket. Az ingatlan a magyar állam tulajdonában van, a vagyonkezelő képviselője már kedden, a mentés során megjelent a helyszínen, így tudják érvényesíteni követelésüket. A szántó tulajdonosát levélben értesítették az esetről. A károsodott földút magánút, így a tulajdonosa tud esetlegesen kártérítési igénnyel fellépni a károkozókkal szemben. A lehetőségeiről és a teendőkről őt is értesíteni fogja az önkormányzat.

Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a traktor vezetője elismerte a felelősségét, az intézkedő rendőr helyszíni bírság megfizetésére kötelezte.

Egy román nő is földútra tévedt

Nem ez az első eset, hogy a GPS tévútra visz külföldi autósokat Békés megyében. 2019. december 20-án egy román nő tévedt el. A 112-es telefonszámon 20 óra 29 perckor kért segítséget, elmondta, hogy valahol Nagybánhegyes és Mezőkovácsháza között lehet, a navigáció egy földútra irányította. Az autó a felázott úton elakadt, ő kiszállt, gyalog elindult egy irányba, de nem tud tájékozódni, nem tudja, hol van, merre menjen.

A Hívásfogadó Központ konferenciahívásba kapcsolta a bejelentőt és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központját. A nő csak románul beszélt, de ez a hívást fogadó operátornak nem jelentett problémát. Közel fél órán át beszélgetett a nővel, próbálta őt megnyugtatni és minden olyan információt megkérdezni tőle, ami alapján megtalálhatják.

A Békés megyei rendőrségi központban Kruzsicz Róbert törzszászlós a nő időközben lemerült telefonjának utolsó jelei alapján azonosította azt a helyet, ahonnan a segítségre szoruló bejelentkezett. A nő közben gyalog kijutott egy olyan útra, ahonnan egy férfi telefonjáról újra tudta hívni a rendőrséget. Végül őt és az autóját is megtalálták. A nő akkor hosszú üzenetben köszönte meg a magyar rendőröknek, hogy nem hagyták őt sorsára.

Gratulált a szakértelmükhöz, a gyorsaságukhoz, és háláját fejezte ki, amiért többen is azonnal a keresésére indultak. Megköszönte a hívásfogadó központ operátorának is, hogy türelmes volt és közel fél órán át az anyanyelvén beszélt vele. „Köszönöm! Szeretem a magyar rendőrséget!” – így zárta a sorait egy évvel ezelőtt. A jelek szerint azóta is jó szívvel emlékszik a magyar rendőrökre, mert tavaly év végén ismét üzenetet küldött Kruzsicz Róbertnek. Az ünnepi jókívánságot a törzszászlós és kollégái örömmel fogadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában