Felfüggesztett fogház az ítélet

2020.11.10. 15:56

Víz helyett vegyszert kapott az idős nő

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést vétségében mondott ki kedden a Békési Járásbíróság bűnösnek két, korábban a helyi idősek otthonában dolgozó nőt. Az ítélet szerint az ápolóként dolgozó másodrendű vádlott egy tisztálkodó szert tett a sértett, egy idős asszony éjjeliszekrényére, és ott felejtette, míg a másik nő, aki szociális gondozóként tevékenykedett az intézményben, megitatta belőle néhány korttyal az idős nőt, aki később meghalt.

Papp Gábor

A bíróság sok tényezőt vizsgált ítélete meghozatala előtt /Képünk illusztráció/

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottakat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében. Ezért mindkét vádlottat egy-egy év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását mindkét vádlott esetén egy év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottakat a bíróság előzetes mentesítésben részesítette. Rendelkezett a bíróság egyebek mellett a bűnügyi költség viseléséről is.

A bíróság sok tényezőt vizsgált ítélete meghozatala előtt /Képünk illusztráció/

Az ítéleti tényállást az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni: az elsőrendű vádlott szociális gondozóként, míg a másodrendű vádlott ápolóként dolgozott egy idősek otthonában. A munkaköri feladatuk volt az ellátottak fürdetése és a folyamatos folyadékbiztosítás is az ellátottak számára. Az intézményben szabálytalanul üdítős flakonokban vegyszert is elhelyeztek, amely hasonló volt az ellátottak itatásához használt flakonokhoz. Mint azt korábban megírtuk, azokat a lakókat, akik már nehezebben képesek az étkezésre, folyadék fogyasztásra, úgynevezett sportkupakos palackokból itatták. Az említett palackon nem volt jelzés, a felhígított szer kinézete pedig emlékeztetett a vízére.

A másod rendű vádlott 2018. április 18-án kollégájával mosdatta a sértettet. Ekkor a felcímkézetlen üdítős flakonban lévő tisztálkodószert – tudva annak tényleges tartalmáról – a sértett éjjeliszekrényére tette és ott felejtette. Miután a másodrendű vádlott elhagyta a szobát, az elsőrendű vádlott megjelent a szobában, és megitatta a sértettet. Ennek során az éjjeliszekrényről felvette a mosdatófolyadékot tartalmazó flakont, és anélkül, hogy meggyőződött volna annak tartalmáról, néhány kortyot megitatott belőle a sértettel. A sértettel ezután szakszerű utasításra tejet itattak, azonban a sértett rosszul lett, és a kórházba szállítását követően meghalt.

A vádlottak és védők felmentésért fellebbeztek

A bíróság szerint a vádlottak gondatlanul megszegték az ellátásra vonatkozó protokollt, ugyanis egyrészt az éjjeliszekrényre az ápolók nem helyezhettek vegyszeres flakont, másrészt meg kellett volna győződni az itatás előtt a flakon tartalmáról. A bíróság megállapította, hogy a rossz egészségi állapotú sértett esetében voltak más közreható tényezők is a halál bekövetkezésekor, azonban a halállal végződő okfolyamatot a vádlottak sértettre irányuló, közvetlen veszélyhelyzetet eredményező szabályszegése indította el. Ezért a bíróság a büntetőjogi felelősségüket megállapította. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlottak felmentésért, védőik felmentésért, illetve a kiszabott büntetés enyhítéséért fellebbezést jelentettek be.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában