Best of kék hírek

2018.12.30. 07:20

Összeválogattuk az év legérdekesebb rendőrségi eseteit

A kék hírek mindig népszerűek, a közlekedési balesetekről, bűnügyekről szóló cikkeket a Békés Megyei Hírlapban és a Beol.hu-n is sokan olvassák. Ha áttekintik 2018 legérdekesebb rendőrségi híreit, akkor térben és időben is tartalmas utazásban lesz részük. Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője volt segítségünkre.

Nyemcsok László

A mezőkeres gyilkosság vádlottját, Zs. Róbertet első fokon elítélte a bíróság. Fotó: Lehoczky Péter

Az év elején a szlovák rendőrök európai elfogatóparancs alapján a határon túl fogtak el két férfit, akik a Békés megyei rendőrök által korábban felderített betöréseslopás-sorozatban vettek részt. Idősotthonokat, nyugdíjasházakat fosztogattak, megyénk rendőrei a csoport három tagját Komáromban csípték nyakon. A Szlovákiában elfogott férfiakat is Magyarországra hozták, a megyei rendőrség őrizetbe vette őket, a gyanúsítottak közül négyen azóta is letartóztatásban vannak.

A börtönben várja ügyének fejleményeit az a férfi is, aki 2018 elején háromszor rabolt ki egy nyugdíjast Kevermesen. Budapestre menekült, de a mezőkovácsházi rendőrök megtudták, hogy hol van, és érte mentek. Novemberben egy szökött elítélt miatt utaztak Budapestre a rendőreink. A férfi engedéllyel mehetett ki a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből, de az eltávozásról a meghatározott időpontra nem ment vissza. Úgy tervezte, hogy Németországba utazik, ott vállal munkát. Budapestről, a Keleti pályaudvarból indult volna, de a Békés megyei rendőrök közvetlenül az indulás előtt elfogták, majd az utazótáskájával együtt visszahozták a rabot Gyulára. Az éves krónikába illő történet az is, amikor három szarvasi rendőr Kecskeméten fogott el egy férfit. Szabadnaposak voltak, motoroztak, amikor egy kereszteződésben állva meghallották egy nő segélykiáltását. Az eladó egy bolti tolvajt üldözött. A szarvasi rendőrök elfogták a férfit, kiderült, hogy két kapitányság is körözte.

Biztosra akart menni az a körözött férfi, akit áprilisban fogtak el a rendőrök Mezőhegyesen. Hét év hat hónapra kellett börtönbe mennie, de erre önként nem volt hajlandó. Inkább falba vájt rejtekhelyet alakított ki a házában, a titkos folyosón akár a szomszédos épületbe is átmehetett. Az utcára nyíló ablakokon a redőnyt soha nem húzta fel, a házat pedig kívülről bekamerázta, és bent egy monitoron figyelte, mi történik az utcán. A biztonsági rendszer – amelyet egyébként lopott árammal működtetett – a rendőrök elől nem nyújtott védelmet. A férfit áprilisban elfogták és bevitték a büntetés-végrehajtási intézetbe.

Szintén a saját házából állították elő azt a nőt, aki júniusban kirabolt egy férfit Dombegyházon. A nő stoppolt, majd egy autósnak, miután felvette őt, szexuális szolgáltatást kínált. Elmentek a férfihoz, ott a nő egy tablettát adott alkalmi ismerősének, amitől hirtelen elkábult, elaludt. Amikor a férfi felébredt, észrevette, hogy a pénze és a telefonja is eltűnt. A nőt a rendőrök három órán belül elfogták.

Prostituáltnak adta ki magát a tolvaj. Illusztráció: Shutterstock

Gyors elfogásokban bővelkedett és egy hosszú ideje megoldatlan ügyben is eredményt hozott a 2018-as év. Júniusban mindössze 15 perc kellett ahhoz, hogy a rendőrök Orosházán elfogják egy rablás gyanúsítottját. A lőkösházi férfi egy 15 éves fiútól követelt pénzt, majd miután a megfélemlített fiú több mint tízezer forintot adott neki, elmenekült. Most letartóztatásban van. Ha nem is percek, de mindössze hat óra alatt rendőrkézre kerültek azok a fiatalok, akik Füzesgyarmaton egy pékségből loptak, majd az üzem udvaráról elvittek egy kisteherautót.

Fél napon belül a rendőrségen találta magát az a férfi is, aki éjjel bement egy kétegyházi házba és pénzt követelt az ott lakó, 76 éves nőtől. Befogta a néni száját, hogy ne tudjon segítségért kiabálni. Szintén egy idős nőre támadt rá Szeghalmon az a férfi, akit 10 óra alatt fogtak el a rendőrök Hajdú-Bihar megyében.

Nem hozott ilyen gyorsan eredményt, de sikeres volt az a nyomozás, amely az 1997. január 1-jén Békéscsabán, egy raktáráruházban történt emberölés után indult. A rendőrség 2018 áprilisában jelentette be, hogy azonosították és kihallgatták azt a férfit, aki lelőtte a raktárvezetőt. A gyanúsítottból vádlott lett, és a bíróság első fokon el is ítélte Zs. Róbertet. A 21 év utáni nyomozást is fel kellett építeni. A DNS beazonosítása fontos volt, de ezt jó néhány bizonyítékkal kellett alátámasztani, és ez nagy fegyvertény volt az eltelt idő távlatában. Amikor az összes mozaikdarab a helyére került, az elkövető sem tehetett mást, mint hogy beismerje tettét.

A mezőkeres gyilkosság vádlottját, Zs. Róbertet első fokon elítélte a bíróság. Fotó: Lehoczky Péter

Békés megye 178 kilométeres magyar–román határszakaszán is mozgalmas volt az élet 2018-ban. A méhkeréki határátkelőhelyen egy Porsche és egy quad is fennakadt az ellenőrzésen. Mindkét járművet a német hatóság körözte, és román férfiak akarták őket Magyarországon keresztül Romániába szállítani. Szintén a Békés megyei határszakaszon, Lőkösházán, a vasúti határátkelőhelyen, egy nemzetközi vonaton fogtak el a határrendészek egy orosz férfit, aki ellen az orosz hatóság adott ki elfogatóparancsot. A körözési rendszerben az állt, hogy fegyvere is lehet, és szökéssel próbálkozhat. Fegyvert ugyan nem, de kést találtak nála a rendőrök. Nem tudott megszökni, a Gyulai Rendőrkapitányság őrizetbe vette.

Embercsempészés gyanúja miatt őrizetbe került az a férfi is, aki Battonyánál kisteherautójával négy török állampolgárt akart Magyarországra hozni. A jármű rakterében kialakítottak egy rejtekhelyet, oda bújtak be a határsértők, akiknek nem volt vízumuk, tehát nem tudták volna legálisan átlépni az államhatárt. A határrendészek azonban alaposan átkutatták a járművet, és megtalálták, kinyitották a falapokból épített rejtekhelyet.

Több mint 200 kilométert akart megtenni egy lopott kerékpárral egy férfi áprilisban. A biciklit Eleken, egy ház udvaráról vitte el. Budapestre akart eljutni, a 44-es főúton tekert, de a rendőrök Kardosnál megállították. A kerékpárt lefoglalták tőle, és visszaadták a tulajdonosnak. Hamar rendőrkézre került az a férfi is, aki szeptemberben törölközővel a fején ment be egy eleki dohányboltba. A bevételt követelte, de az eladó nem adott neki pénzt, ezért elmenekült. A rendőrök egy óra alatt elfogták.

Nagy számokból nem volt hiány 2018-ban. Igazán nagy szám volt, hogy a minden év októberében megrendezett Megvilágosodás Napján ezúttal 2019-en vettek részt. Csaknem ezer kerékpáros vásárolt lámpát a biciklijére, illetve javíttatta meg a rajta lévő régi világítást, míg többen egyedi azonosító számot gravíroztattak a kerékpárjaikba. És szintén közel ezer biciklis vett részt a megye nyolc városában megtartott esti lámpafényes, példamutató felvonuláson. A baleset-megelőzéssel kapcsolatos másik kiemelkedő számot a megye óvodás és általános iskolás gyermekei szolgáltatták. A Biztonságos közlekedés gyermekszemmel című rajzpályázatra összesen 3700 rajzot küldtek be.

A Megvilágosodás Napján idén 2019-en vettek részt Békésben. Archív felvétel

Tízezerszer nagyobb adat is szerepelt 2018-ban az egyik rendőrségi hír címében. Egy geszti nő közös életkezdés ígéretével 37 millió forintnak megfelelő eurót csalt ki egy osztrák férfitól. A nő valójában nem tervezett közös jövőt a férfival, hanem a pénzt itthon élettársával elköltötte.

Vízből mentett ki egy nőt egy Békés megyei rendőr Csongrád megyében, Szegeden. Az őrmester horgászott, amikor segélykiáltást hallott. Azonnal beugrott a vízbe, és kivitte a partra a nőt, akit újra kellett éleszteni. A rendőr bátorságáért érdemjelet kapott a belügyminisztertől.

A rendőrök idén sokféle helyzetben segítettek bajbajutottaknak. Gyulán bevásárlás közben élesztett újra szabadnapos mentő-gépkocsivezetővel egy férfit egy szolgálatirányító parancsnok. Orosházi sportpályán szabad idejében futó rendőr játékvezetőkkel és tűzoltókkal segített egy idős férfin. Battonyán, az egyik iskolában szülői értekezleten lett rosszul egy anyuka, az iskola rendőre nyújtott elsősegélyt.

Rosszul lett autósnak segítettek a rendőrök Gyulán. Amikor látták, hogy többször elhagyja sávját, és majdnem nekimegy az előtte haladónak, tudták, hogy baj van. Megállították az autót, mentőt hívtak, és inni adtak a remegő, izzadó férfinak, aki kórházi kezelése után köszönetet mondott. Novemberben kapott defektet Békéscsabán egy nő. Két rendőr cserélte ki az autója kerekét, így jutott el a szervizig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában