bírósági ítélet

2018.11.30. 11:09

Jogerősen nyolc és fél évre ítéltek egy drogkereskedő okányi házaspárt

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla, mint II. fokú bíróság az R. E.-né és társa ellen kábítószer-kereskedelem miatt indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Gyulai Törvényszék ítéletét.

Mindkét vádlott büntetését 6-6 évről 8 és fél-8 és fél évre súlyosította a táblabíróság, mert úgy ítélte meg, hogy a kiszabható büntetés 5 éves alsó határához közeli 6-6 év szabadságvesztés az elkövetett cselekmény súlyához képest nagyon enyhe volt.

Jelentős mennyiségű kábítószerre társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2018. május 8-án R. E.-né I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 6 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, R. E. ugyanezen bűncselekményért szintén 6 év fegyház és 6 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. Esetében a bíróság 24 ezer értékre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, az I. rendű vádlott felmentés, védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése, a II. rendű vádlott és védője szintén felmentés, illetve enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az I. fokú ítélet szerint az I. rendű vádlott 2016 áprilisának elején Svájcban összesen 1.336 gramm bruttó össztömegű kábítószer-tartalmú anyagot szerzett meg, majd szállított Magyarországra. Ezt házastársával, a II. rendű vádlottal együtt Okány községben, egy füves-bokros területen rejtették el és tárolták. 2016. június 5-én hajnalban a vádlottak a kábítószert Okányból Gyulára akarták vinni. Az őket szállító taxit útközben Sarkadon a rendőrség leállította és átkutatta. Ekkor az I. rendű vádlott szatyrában megtalálták a kábítószert, valamint egy digitális mérleget. Lefoglaltak még a rendőrök a helyszínen az I. rendű vádlottól 48 ezer forintot, és a vádlottak lakásán kábítószer csomagolásához szükséges eszközöket is.

A vádlottak által megszerzett, tárolt, majd az I. rendű vádlottól lefoglalt anyagok 46,14 gramm amfetamint és 4.04 gramm delta-9-tetrahidrokanabinolt tartalmaztak. Ezek együttes kábítószertartalma 49,85 gramm, ami jelentős mennyiség alsó határának 4,78-szorosa. Az összes kábítószertartalmú anyag feketepiaci értéke 1,7-1,9 millió forint között mozog.

E bűncselekményt megelőzően a II. rendű vádlott 2016 júniusa előtt Okányban legalább négyszer értékesített amfetamin tartalmú anyagot, grammonként 3 ezer forintos áron, amely üzletből legkevesebb 24 ezer forint jövedelme származott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában